Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Pahorju velika nagrada Jožeta Plečnika 2022

Za vas piše:
Marko Mesojedec
Objava: 26. 08. 2022 / 14:25
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 26.08.2022 / 14:34
Ustavi predvajanje Nalaganje
Pahorju velika nagrada Jožeta Plečnika 2022
Veliko nagrado Jožeta Plečnika 2022 je predsedniku Pahorju vročil direktor Uprave Praškega gradu Ivo Velíšek. FOTO: Tamino Petelinšek/STA

Pahorju velika nagrada Jožeta Plečnika 2022

Uprava Praškega gradu je dopoldne slovenskemu predsedniku Borutu Pahorju podelila veliko nagrado Jožeta Plečnika 2022 za njegov doprinos in podporo češko-slovenskim odnosom v kulturi ter dolgoletno podporo sodelovanju med Upravo Praškega gradu in slovenskimi institucijami.

Uprava Praškega gradu od leta 2018 podeljuje nagrade za življenjsko delo za izjemne dosežke na področju arhitekture, gradbeništva in varstva arhitekturne dediščine. Namenjena je pomembnim češkim arhitektom. V letu 2022, ko to nagrado podeljujejo petič, hkrati pa obeležujemo 150. obletnico Plečnikovega rojstva, je Uprava Praškega gradu veliko nagrado Jožeta Plečnika prvič podelila državniku, slovenskemu predsedniku Borutu Pahorju.

Plečnik presegal meje svojega poklica

Jože Plečnik je bil eden tistih velikanov naše zgodovine, ki je v svojem povezovanju narodov presegal meje svojega poklica in postal simbol češko–slovenskih odnosov, je v nagovoru zbranim poudaril predsednik Pahor: »Hvaležni smo za pozornost, ki mu jo posvečate na Češkem in za skrb, ki jo namenjate negovanju njegove arhitekturne zapuščine.«

Slovenski predsednik Borut Pahor. FOTO: Tamino Petelinšek/STA

Prijateljski odnosi med Slovenijo in Češko

Pahor je izpostavil, da si je v zadnjih treh desetletjih kot poslanec, predsednik vlade, predsednik državnega zbora in v zadnjih desetih letih kot predsednik države prizadeval za prijateljske odnose med državama. »V tem sem vedno našel konstruktivne sogovornike na Češkem. Naj še enkrat izrečem priznanje Češki republiki za njen arhitekturni pa tudi širši kulturni doprinos k svetovni kulturni dediščini, katere del je tudi naš skupni Jože Plečnik.«

Ob tej priložnosti je slovenski predsednik Borut Pahor v Predsedniški palači priredil slovesnost, s katero so obeležili 150-letnico rojstva arhitekta Jožeta Plečnika in počastili Plečnikovo leto 2022.

Na Unescovem seznamu svetovne dediščine

Odbor za svetovno dediščino je 28. julija 2021 na svojem 44. zasedanju izbrana Plečnikova dela v Ljubljani vpisal na seznam svetovne dediščine Unesco. Izbranim Plečnikovim delom so z vpisom priznali izjemno univerzalno vrednost.

Na današnji slovesnosti v Ljubljani. FOTO: Tamino Petelinšek/STA

Slovesnost v Pragi 13. septembra

Predsednik Pahor je skupaj s predsednikom Češke republike Milošem Zemanom častni pokrovitelj slovesnosti v počastitev češko-slovenskih kulturnih odnosov, »na kateri bodo podelili nagrade Jožeta Plečnika za življenjsko delo in izjemne dosežke na področju arhitekture, gradbeništva in varstva arhitekturne dediščine za leto 2022. Slovesnost bo 13. septembra 2022 v Praškem gradu v Pragi na Češkem,« so še sporočili iz predsednikovega urada.

Nalaganje
Nazaj na vrh