Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Zakonca Siter prejela najvišje papeško odlikovanje

Za vas piše:
Ivo Žajdela
Objava: 20. 03. 2021 / 12:34
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 23.03.2021 / 06:04
Ustavi predvajanje Nalaganje
Zakonca Siter prejela najvišje papeško odlikovanje

Zakonca Siter prejela najvišje papeško odlikovanje

Nuncij Speich je v stolni cerkvi v Novem mestu zakoncema Siter podelil odlikovanje Pro Ecclesia et Pontifice.

Nuncij Jean-Marie Speich in Škof Andrej Glavan z zakoncema Siter. FOTO: Ivo Žajdela





Letošnje praznovanje praznika škofijskega zavetnika svetega Jožefa je bilo v škofiji Novo mesto kljub epidemiji bogato.

V petek, 19. marca, na slovesni praznik svetega Jožefa, varuha vesoljne Cerkve in zavetnika novomeške škofije, je bila v Novem mestu v stolni cerkvi sv. Nikolaja slovesna maša.

Somaševanje je ob upoštevanju ukrepov za zajezitev epidemije vodil apostolski nuncij v Republiki Sloveniji Jean-Marie Speich, ki je tako prvič po nastopu službe nuncija v naši domovini daroval mašo v novomeški stolnici.

Ob tej priložnosti je zakoncema Vilmi in Daniju Siterju podelil najvišje papeško cerkveno odlikovanje Pro Ecclesia et Pontifice za izjemne dosežke na področju zakonske pastorale ter zlasti zakonskih skupin in odnosov med zakonci.


Prihod nuncija Jean-Marie Speicha v novomeško stolnico, desno kip mučencu nadškofu Antonu Vovku. FOTO: Ivo Žajdela


Zakonca Siter sta moči v celoti posvetila pastorali zakoncev in družin

Vilma in Dani Siter prihajata iz župnije Leskovec. Vilma je zdravnica, specialistka družinske medicine, 20 let je delala v ambulanti na Senovem. Dani je profesor angleščine in knjižničar.

V 90. letih je mandat in pol opravljal vlogo krškega župana. Dani in Vilma sta starša štirih poročenih odraslih otrok ter stara starša šestnajstih vnukov.

Leta 2000 sta se odločila, da bosta izkušnje in moči v celoti posvetila pastorali zakoncev in družin, zato sta ustanovila društvo Družina in življenje. Njegovo poslanstvo je »graditi odnose na temeljih Božje besede in zakramentalnega življenja«.


Prejemnika najvišjega papeškega odlikovanja Vilma in Dani Siter. FOTO: Ivo Žajdela


Mesečnih srečanj se udeleži več kot 1.300 parov

Glavno delo društva Družina in življenje so skupine zakonskih parov. V letu 2019 je bilo v Sloveniji 221 skupin, ki jih je vodilo 178 voditeljskih parov. Mesečnih srečanj se udeleži več kot 1300 parov.

Vsako leto je organizirana duhovna obnova za družine, in sicer v dveh skupinah; vsake se udeleži več kot 30 družin.

Družina in življenje organizira tudi romanja, zlasti peš romanja ter pričevanja zakonskih parov po župnijah. Izdaja revijo Družina in Življenje, ki doseže približno 4.000 prejemnikov.


Nuncij Jean-Marie Speich izroča papeško odlikovanje Daniju Siterju. FOTO: Ivo Žajdela


Papeško odlikovanje Pro Ecclesia et Pontifice

Papeško odlikovanje Pro Ecclesia et Pontifice (Za Cerkev in papeža) je 17. julija 1888 prvič podelil papež Leon XIII. tistim, ki so pomagali pripravljati razstavo, povezano z njegovim zlatomašnim jubilejem v Vatikanu.

Odlikovanje se podeljuje tako klerikom kot laikom (moškim in ženskam) za zvesto služenje Katoliški cerkvi in za izredne zasluge.

Medalja v obliki križa je pozlačena in pritrjena na poseben trak bele in zlate barve (barve papeške zastave). Na sprednjem delu je podoba prvakov apostolov sv. Petra in sv. Pavla. Na levem kraku križa je napis Pro Ecclesia (za Cerkev), na desnem kraku križa pa et Pontifice (in papeža).

Na vrhu zgornjega kraka križa je papeški grb. Na konicah drugih krakov so majhni grški križi. Pod upodobitvijo svetnikov je latinsko ime papeža. Na hrbtni strani je grški križ. Odlikovanec medaljo nosi na prsni strani.


Papeško odlikovanje Pro Ecclesia et Pontifice zakoncema Siter.


Papeško odlikovanje je prejelo že več Slovencev

Omenjeno papeško odlikovanje je prejelo že več Slovencev, med njimi leta 1909 duhovnik in cerkveni pravnik dr. Jakob Ukmar, leta 1961 Laura Abram, profesorica in javna delavka iz Trsta, leta 1966 pravnik in politik dr. Andrej Gosar, leta 2004 zgodovinarka dr. Tamara Griesser Pečar in zdravnik dr. Tone Kunstelj, leta 2009 duhovnik jezuit p. Vital Vider, leta 2010 pa Anton Ekart (voditelj Službe za investicije in vzdrževanja v mariborski nadškofiji).

Slovenski škofje so zakoncema Siter za zasluge pri ustanavljanju in vodenju društva Družina in Življenje že podelili odličje sv. Cirila in Metoda; 28. septembra 2019 jima ga je v Radencih izročil nadškof Alojzij Cvikl.


Škof Andrej Glavan s predstavnicama Župnijske karitas Črnomelj. FOTO: Ivo Žajdela


Župnijski karitas Črnomelj odličje svetega Jožefa

Novomeški škof Andrej Glavan je tej priložnosti podelil odličje svetega Jožefa, najvišje priznanje škofije Novo mesto, Župnijski karitas Črnomelj za dolgoletno požrtvovalno delo na področju dobrodelnosti in pomoči ljudem v stiki.

Župnijska karitas Črnomelj letos obhaja 30-letnico svoje ustanovitve, saj je bila uradno ustanovljena 17. februarja 1991. Vendar je že pred tem delovala kot skupina »diakonija« v okviru Župnijskega pastoralnega sveta. Karitas je v tridesetih letih svojega delovanja lajšala stiske beguncev ob razpadu Jugoslavije, pomagala mnogim delavcem, ki so izgubili službe ob propadu podjetij; ob siloviti toči in neurju je zbrala in razdelila veliko sredstev.

Nudijo oziroma koordinirajo učno pomoč otrokom, dijakom in študentom, nudijo pa tudi duhovno ter socialno pomoč starostnikom v Domu starejših.

Na pomoč so v sodelovanju s črnomaljskimi skavti priskočili tudi v času epidemije, ko so najbolj potrebnim razdeljevali pakete in sanitetni material, končno pa so v zadnjem času kupili tudi hišo za medgeneracijski program.

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh