Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Palermski nadškof v pristanišču sprejel 900 beguncev

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 30. 12. 2015 / 08:49
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:27
Ustavi predvajanje Nalaganje

Palermski nadškof v pristanišču sprejel 900 beguncev

Znamenje, da Bog ljubi predvsem tiste, ki so »zaznamovani z življenjskimi preizkušnjami«.

Novi palermski nadškof, 53-letni Corrado Lorefice, je ob prihodu v tamkajšnje pristanišče osebno sprejel okoli 900 beguncev. S svojo prisotnostjo je želel poudariti, da Bog ljubi vse ljudi, predvsem pa tiste, ki so »zaznamovani z življenjskimi preizkušnjami«, kot je dejal v pogovoru za italijanske medije. Ne le Palermo, vsa Sicilija bi morala biti most do Evrope, ki bi bila pripravljena sprejemati begunce, je prepričan nadškof Lorefice.



Minuli petek je na krovu norveške tovorne ladje v Palermo prispelo 931 beguncev. Med njimi je bilo 64 žensk in 26 mladoletnih oseb brez spremstva. Begunce so v preteklih dneh sprejeli s čolnov pred libijsko obalo. Palermska Karitas je prišlekom v pristanišču delila obložene kruhke, piškote, sadje ter mleko in čaj. 150-im izmed njih so že uredili začasno streho nad glavo v različnih cerkvenih ustanovah.

Nadškofa Loreficeja, pred tem škofijskega vikarja male sicilijanske škofije Noto, je papež Frančišek v začetku letošnjega decembra imenoval za nadškofa otoške prestolnice.

Po navedbah Visokega komisariata ZN za begunce (UNHCR) je v Evropo letos preko morja prispelo že več kot milijon beguncev. Največ, več kot 80 % od skupno 1.000.973 prebežnikov, je prišlo v Grčijo, večina jih je pristala na otoku Lesbos.

Okoli 844.000 beguncev je po morju prispelo v Grčijo iz sosednje Turčije, večina ostalih, okoli 150.000, je preko Sredozemskega morja priplulo iz Libije v Italijo. Med tistimi, ki v Evropo prispejo po morju, jih je 49 % iz Sirije, 21 % je Afganistancev.

Število prebežnikov, ki v Evropo prihajajo po morju, je močno naraslo od leta 2014, ko so jih zabeležili nekaj več kot 216.000.

Kot je na svoji spletni strani zapisal UNHCR, »vse več beguncev in migrantov v upanju, da bodo prišli v Evropo, poskuša srečo na neprimernih čolnih in gumenjakih. Večina tistih, ki se podajo na to nevarno prečkanje morja, potrebuje mednarodno zaščito, saj bežijo pred vojno, nasiljem in preganjanjem v svoji domovini.«

Po zadnjih podatkih je med prečkanjem Sredozemskega morja doslej umrlo 3.735 prebežnikov.


Vir: Kathpress / STA
Foto: splet

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh