Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

'Papabile' Turkson: Noben kardinal ne bo lobiral pred začetkom konklava

Za vas piše:
M. M. Š. / Kathpress
Objava: 15. 02. 2013 / 08:09
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:11
Ustavi predvajanje Nalaganje

'Papabile' Turkson: Noben kardinal ne bo lobiral pred začetkom konklava

Italijanski in ameriški vatikanisti imajo trenutno na seznamu deset kardinalov, ki bi bili po njihovem mnenju lahko izvoljeni za novega poglavarja katoliške Cerkve.

Kardinali, ki jih bo dekan kardinalskega kolegija, kardinal Angelo Sodano, prihodnji mesec sklical v konklave, so že pričeli razmišljati o izbiri ustreznega naslednika papeža Benedikta XVI. Medtem ko nekateri mediji kot morebitnega novega poglavarja katoliške Cerkve vztrajno navajajo ime ganskega kardinala Petra Kodwo Appiah Turksona, je ta pred dnevi pojasnil, da se sam ne bi potegoval za ta položaj. Noben kardinal ne lobira, je Turkson poudaril v svoji izjavi za avstrijsko agencijo APA, obenem pa je zatrdil, da si na Petrovem sedežu zlahka predstavlja temnopoltega papeža.

Peter Turkson, ki velja za ljudem in medijem naklonjenega kardinala, od leta 2009 vodi vatikanski urad za pravičnost in mir pri Papeškem svetu Iustitia et Pax. S tem velja za 'družbeno vest' Cerkve. Štiriinšestdesetletni kardinal je odraščal z devetimi brati in sestrami. Študij teologije je zaključil v New Yorku. V letu škofovskega posvečenja se je 1992. vrnil v Gano in tam deloval kot nadškof. Papež Janez Pavel II. ga je leta 2003 imenoval za prvega ganskega kardinala.

Italijanski in ameriški vatikanisti imajo trenutno na seznamu deset kardinalov, ki bi bili po njihovem mnenju lahko izvoljeni za novega poglavarja katoliške Cerkve; kot 'papabile' veljajo: sedemdesetletni Angelo Bagnasco iz Italije, triinšestdesetletni Timothy Dolan iz Združenih držav Amerike, oseminšestdesetletni Kanadčan Marc Ouellet, ki deluje v Vatikanu, sedemdesetletni Italijan Gianfranco Ravasi, prav tako dejaven v rimski kuriji, devetinšestdesetletni Leonardo Sandri iz Argentine, dejaven v Vatikanu, triinšestdesetletni Odilo Scherer iz Brazilije, oseminšestdesetletni Christoph Schönborn iz Avstrije, enainsedemdesetletni Angelo Scola iz Italije, petinpetdesetletni Luis Antonio Tagle s Filipinov in štiriinšestdesetletni Ganec Peter Turkson, dejaven v rimski kuriji.

Med italijanskimi kandidati za favorita velja milanski nadškof Angelo Scola. Njegove kandidature ne podpira le večina italijanskih kardinalov, pač pa tudi številni inozemski 'papeževi volilci'. Nadškof vplivne milanske škofije velja za odprtega in dialoškega človeka. Dvainsedemdesetletni moralni teolog in filozof od leta 1995 vodi Lateransko univerzo in Papeški inštitut za zakonske in družinske študije. Scola je bil v kardinalski kolegij sprejet leta 2003, poleg papeža pa je edini italijanski škof, ki po starem izročilu sme nositi naziv 'patriarha'. Med leti 2002 in 2011 je bil na položaju beneškega patriarha.

Precej možnosti pripisujejo tudi sedemdesetletnemu Gianfrancu Ravasiju. Od leta 2007 opravlja delo vatikanskega ministra za kulturo in Cerkev zastopa v svetu umetnosti, znanosti, kulture in proti ateizmu. Medijsko pozornost je pred dvema tednoma zbudila Ravasijeva tiskovna konferenca o kulturi mladostnikov, na kateri je kardinal med drugim izrekel pohvalo 'globoki in zmedeni glasbi' pokojne britanske pop zvezdnice Amy Winehouse (http://www.druzina.si/ICD/spletnastran.nsf/all/62CFF32EE18A4B85C1257B0900281F37?OpenDocument).

Na doslej zadnjih papeških volitvah aprila 2005 je sodelovalo stopetnajst kardinalov, mlajših od osemdeset let, iz skupno dvainpetdesetih držav. Tokrat bo novega papeža volilo stosedemnajst kardinalov. Najprej petnajsti in najkasneje dvajseti dan po smrti papeža se morajo kardinali sestati na volitvah za njegovega naslednika. Takšen postopek se bo pričel tudi 28. februarja letos, ko bo odstop Benedikta XVI. v celoti veljaven. Novi papež bo kandidat, ki ga bosta podprli dve tretjini glasov volilcev.

Foto: splet

Kupi v trgovini

Oče, zgodi se tvoja volja
Molitveniki
1,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh