Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papeški ceremoniar Marini imenovan za škofa v Piemontu

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 30. 08. 2021 / 09:36
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.08.2021 / 09:46
Ustavi predvajanje Nalaganje
Papeški ceremoniar Marini imenovan za škofa v Piemontu
Msgr. Guido Marini FOTO: Vatican Media

Papeški ceremoniar Marini imenovan za škofa v Piemontu

Papež Frančišek je svojega ceremoniarja, 56-letnega Guida Marinija, imenoval za škofa v severnoitalijanski škofiji Tortona v pokrajini Piemont.

Po navedbah spletnega portala Vatican News je Vatikan papeževo odločitev sporočil minuli konec tedna. Marini prihaja iz Genove in je skoraj 14 let oblikoval papeška bogoslužja. Po zaključenem študiju cerkvenega prava in komunikacijske psihologije ga je upokojeni papež Benedikt XVI. oktobra 2007 povabil k sodelovanju na položaju ceremoniarja. Kdo bo odslej skrbel za ta pomemben del papeških obveznosti, iz Vatikana zaenkrat še niso sporočili.

Guido Marini je pristojen tudi za zbor Sikstinske kapele.

Kot poroča avstrijski Kathpress, so se v preteklih letih vedno znova pojavljala ugibanja o Marinijevi razrešitvi. Najglasnejša so bila ob Frančiškovem ustoličenju leta 2013. Marinijevo konservativno razumevanje bogoslužja ne sodi k preprostemu slogu novega papeža, so takrat ugibali opazovalci. Papež Frančišek pa je Italijana istega leta znova potrdil kot uradnega vatikanskega ceremoniarja.

Januarja 2019 je Frančišek svojemu ceremoniarju zaupal tudi pristojnosti za zbor Sikstinske kapele. Poleg tega je Marini vodil priprave na zgodovinski dogodek 27. marca 2020, papeževo molitev za konec epidemije koronavirusne bolezni na praznem in deževnem Trgu sv. Petra v Vatikanu.

Papež na Trgu sv. Petra 27. marca 2020 FOTO: Vatican Media

Curriculum vitae

Msgr. Guido Marini se je rodil 31. januarja 1965 v Genovi. Po zaključeni gimnaziji je vstopil v tamkajšnje nadškofijsko bogoslovno semenišče, kjer je zaključil študij teologije. Mašniško posvečenje je prejel 4. februarja 1989, podelil mu ga je kardinal Giovanni Canestri, ki je bil štiri leta tudi škof v Tortoni. Zatem je nadaljeval študij na Papeški lateranski univerzi v Rimu, kjer je pridobil doktorski naziv na področju cerkvenega prava. Leta 2007 je zaključil še študij komunikacijske psihologije na Papeški salezijanski univerzi.

Marini je več let opravljal tudi službo nadškofijskega tajnika.

Po prejemu mašniškega posvečenja je bil imenovan za osebnega tajnika kardinala Canestrija, položaj nadškofijskega tajnika pa je ohranil tudi po prihodu dveh nadškofovih naslednikov, Dionigija Tettamanzija in Tarcisia Bertoneja. Ob Tettamanziju je Guido Marini prevzel vodenje bogoslužij v nadškofijskem merilu. Na tem položaju je ustanovil »Collegium Laurentianum«, združenje prostovoljcev, ki skrbijo za red in gostoljubje v genovski stolnici.

FOTO: Wikipedia

Kupi v trgovini

Kje je Bog v času koronavirusa?
Družbena vprašanja
11,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh