Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Vatikan objavil knjigo o papeževi molitvi 27. marca 2020

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 30. 03. 2021 / 09:33
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.03.2021 / 19:24
Ustavi predvajanje Nalaganje
Vatikan objavil knjigo o papeževi molitvi 27. marca 2020

Vatikan objavil knjigo o papeževi molitvi 27. marca 2020

Izreden trenutek na začetku epidemije zabeležen v sliki in besedi.

FOTO: Vatican Media

V spomin na papeževo molitev na praznem Trgu sv. Petra 27. marca lani, kmalu po izbruhu epidemije koronavirusne bolezni, so v Vatikanu izdali knjigo o tem dogodku. Kot so zapisali ob izidu, naj bi delo »počastilo izreden molitveni trenutek v obdobju epidemije«. Knjiga z naslovom »Kaj ste strahopetni? Kako, da še nimate vere?« je izšla v več jezikih ter zgodovinski dogodek dokumentira s številnimi fotografijami in spremnim besedilom.

Pred letom dni je papež Frančišek na trgu pred baziliko sv. Petra v Vatikanu z Najsvetejšim v rokah vsemu svetu podelil izredni blagoslov »Urbi et orbi«. Vsemogočnega je prosil, naj človeštvu stoji ob strani v obdobju koronaepidemije ter umirajočim podeli tolažbo in odpuščanje. V večernem dežju sta ob papežu stali podoba Križanega iz rimske cerkve sv. Marcela, ki spominja na konec kuge leta 1522, in Marijina ikona »Salus populi romani«.

Nepozabno: molitev v večernem neurju sredi praznega trga

Kot se spominjajo na spletnem portalu Vatican News, je bil to eden najpresunljivejših trenutkov Frančiškovega pontifikata: prazen in deževen Trg sv. Petra, v daljavi je bilo slišati le sireno rešilnega avtomobila. Okoli trga so krožile policijske patrulje, ki so z modrimi lučmi opozarjale na svojo navzočnost in nadzirale prepoved večernega izhoda. Papež pa je sam molil pred starodavnim križem in svetu podelil svoj blagoslov, brez navzočnosti vernikov, sam na stopnicah pred Petrovo baziliko. Za njim so odprta zijala bronasta vrata znamenitega svetišča.


FOTO: Vatican Media

Kaj je res vredno?

Papež je takrat v nagovoru pozval vse, ki so njegovo molitev spremljali prek radijskih in televizijskih sprejemnikov ali svetovnega spleta, naj v tem resnem trenutku znova temeljito premislijo o resničnih prednostih v svojem življenju. Vsak posameznik naj si dokončno razjasni, »kaj je res vredno in kaj mine,« saj je napočil čas, »da naravnamo življenjsko smer proti tebi, Gospod, in proti drugim«.

Nenaden izbruh koronakrize je pokazal, da je človeštvo povsem izgubilo kompas: »Nismo se ustavili pred tvojim klicanjem, nismo se ustavili vpričo vojn in planetarnih krivic, nismo prisluhnili klicu revežev in našega hudo bolnega planeta. Neustrašeno smo šli dalje misleč, da bomo vedno ostali zdravi v bolnem svetu. Ko pa smo zdaj na razburkanem morju, te moledujemo: »Prebudi se, Gospod!«

Uvod v knjigo je napisal portugalski kardinal Jose Tolentino de Mendonca, v svojem prispevku pa razmišlja o moči podob papeževe blagoslovne molitve. Ravno v obdobju banalizacije fotografij in sebkov je Frančišek z izrednim blagoslovom poskrbel za podobo »z ikonično močjo«, ki naj bo v razmislek ljudem tako v Cerkvi kot zunaj nje.

Kupi v trgovini

Evangeliji
Sveto pismo
4,80€
Nalaganje
Nazaj na vrh