Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papeški pridigar in postni žvečilni gumi za dušo [VIDEO]

Za vas piše:
M.M.Š.
Objava: 20. 02. 2024 / 18:05
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 20.02.2024 / 18:09
Ustavi predvajanje Nalaganje
Papeški pridigar in postni žvečilni gumi za dušo [VIDEO]
Papeški pridigar kardinal Raniero Cantalamessa. FOTO: Vatican Media

Papeški pridigar in postni žvečilni gumi za dušo [VIDEO]

Papeški pridigar kardinal Raniero Cantalamessa je bil zaprošen, naj med postnimi duhovnimi vajami za člane rimske kurije vsak dan pripravi eno- ali dveminutno premišljevanje.

Prvi dan postnega odmika je kardinal za papeža Frančiška in njegove sodelavce pripravil premišljevanje z naslovom »Kaj iščete?«. Njegov prispevek povzemamo po Radiu Vatikan.


Kardinal Raniero Cantalamessa: Kaj iščete?

Prosili so me, naj z vami šest dni delim svoja premišljevanja, dolga približno minuto ali dve. Na svetu je malo besed, ki so sposobne izreči v eni minuti to, kar zadostuje za zapolnitev enega dneva in celotnega življenja. To so besede iz Jezusovih ust. Vsakokrat vam bom predlagal eno in vas prosil, da jo »prežvekujete« ves dan, kot neke vrste žvečilni gumi za dušo.

Takoj preidimo k besedi, ki jo bomo danes prežvekovali. Gre za vprašanje, ki ga je Jezus namenil Krstnikovima učencema, ki sta šla za njim: »Kaj iščeta?« Kar sledi, poznate. Odgovorila sta mu: »Učitelj, kje stanuješ?« In on: »Pridita in bosta videla!«

Ti iščeš to, kar iščejo vsi: srečo!

V tem trenutku nas zanima samo Jezusovo vprašanje: »Kaj iščete?« Brat ali sestra, ki poslušaš, ali si si kdaj zastavil vprašanje: »Kaj jaz iščem v svojem življenju?« Če takoj ne najdeš besede, ti jo predlagam jaz. Ti iščeš to, kar iščejo vsi: srečo! Pred Freudom je to razumel sv. Avguštin: »Vsi, je rekel, hočemo biti srečni!« Toda za razliko od Freuda je sv. Avguštin podal tudi razlog za ta vsesplošen nagib: »Ti si nas ustvaril zase«, pravi Bogu, »in naše srce je nemirno, dokler se ne počije v tebi«.

Preveri, brat ali sestra, in uvidi, če ni ravno v tem razlaga za tvoje številne žalosti in nemire, ker si iskal vodo v razpokanih cisternah, namesto pri izviru žive vode, ki je Bog.

Nalaganje
Nazaj na vrh