Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papeško sodišče odpira arhiv za raziskovalce

Objava: 21. 11. 2011 / 22:10
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Papeško sodišče odpira arhiv za raziskovalce

Znanstveniki imajo trenutno vpogled v dokumente Apostolske penitenciarije za časovno obdobje med leti 1409 in 1890.

Apostolska penitenciarija, eno izmed treh vrhovnih sodišč katoliške Cerkve, odpira vrata svojega arhiva za zgodovinske raziskave. Po navedbah vatikanskega časnika 'L'Osservatore Romano' imajo znanstveniki trenutno vpogled v dokumente za časovno obdobje med leti 1409 in 1890.

Penitanciarija velja kot vrhovno sodišče za pomilostitve. Tam se odloča o vprašanjih vesti in podeljevanju odpustkov, pa o spregledu kazni ali spremembi dolžnosti, pridobljenih z zaobljubami.

V arhivu je trenutno dostopnih 745 v usnje vezanih knjig in 1065 paketov z dokumenti v 413 škatlah. Poleg tega je na voljo še sedemdeset knjig, v katerih so predvsem prošnje za spregled ovir pri sklepanju zakonskih zvez. Manjši del dokumentov, ki ga hranijo v vatikanskem tajnem arhivu, je bil s posebnim dovoljenjem znanstvenikom že zdaj na voljo za raziskave.

Omenjeni arhivski dokumenti so izrednega pomena predvsem za cerkvene in družbene zgodovinarje, saj dopuščajo sicer redko možnost vpogleda v versko miselnost, izvajanje pobožnosti in zasebno življenje ljudi v zgodnjem novem veku.

Kupi v trgovini

Novo
1945: Dnevnik mojega križevega pota
Zgodovina
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh