Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež anglikance, ki so prestopili v katoliško vero, podpira tudi finančno

Za vas piše:
Kathpress/M.Š.
Objava: 07. 05. 2012 / 09:51
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Papež anglikance, ki so prestopili v katoliško vero, podpira tudi finančno

Novi ordinariat pa mora sam priskrbeti sredstva za duhovno oskrbo, svetišča in duhovnike.

Papež Benedikt XVI. je anglikance v Angliji in Walesu, ki so prestopili v katoliško vero, podprl tudi finančno. Kot je na svoji spletni strani sporočil katoliški osebni ordiariat 'Naše Gospe iz Walsinghama', jim je sveti oče namenil okoli 190.000 evrov. Osebni ordinariat, škofiji podobna struktura, trenutno šteje približno tisoč tristo laikov in šestdeset duhovnikov.

Papež Benedikt XVI. je osebni ordinariat ustanovil lansko leto, da bi anglikanskim kristjanom omogočil pripadnost katoliški Cerkvi ob ohranitvi anglikanskega izročila. Med anglikanskimi verniki je največ protestov izzvala odločitev anglikanske Cerkve, da bodo škofovska posvečenja podeljevali tudi ženskam. Doslej sta bila ustanovljena dva osebna ordinariata, prvi v Walsinghamu v Združenem kraljestvu, drugi pa v Združenih državah Amerike.

Britanski ordinariat je takoj po ustanovitvi prosil tudi za finančno podporo. Njegov vodja in nekdanji anglikanski škof Keith Newton letne stroške ordinariata ocenjuje na več kot milijon evrov.

Ordinariat mora sam priskrbeti sredstva za duhovno oskrbo, svetišča in duhovnike, tudi upokojene. V anglikanski Cerkvi so imeli duhovniki do dopolnjenega sedemdesetega leta s svojimi družinami pravico do brezplačnega bivanja v cerkvenih nepremičninah in zagotovljeno pokojnino. Te pravice so po prestopu izgubili.

Kupi v trgovini

Beseda za na pot
Duhovnost
7,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh