Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež: begunski premiki iz Ukrajine največji v Evropi po 2. svetovni vojni

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 31. 05. 2022 / 09:42
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 31.05.2022 / 09:48
Ustavi predvajanje Nalaganje
Papež: begunski premiki iz Ukrajine največji v Evropi po 2. svetovni vojni
Begunci na poljsko-ukrajinski meji. FOTO: Tamino Petelinšek

Papež: begunski premiki iz Ukrajine največji v Evropi po 2. svetovni vojni

Papež Frančišek se je Mednarodni katoliški komisiji za migracije (ICMC) zahvalil za njena »neutrudna prizadevanja« za sprejem in oskrbo ukrajinskih beguncev po vsem svetu.

»To so največji begunski premiki v Evropi po drugi svetovni vojni,« je sveti oče v včerajšnjem telegramu sporočil predstavnikom ICMC. Komisija bo na tokratni generalni skupščini izvolila novo vodstvo ter glasovala o novem statutu in usmeritvah za delo v prihodnjih letih, poroča spletni portal Vatican News.

Papež je zatrdil, da želi Cerkev služiti vsem ljudem po svetu in si prizadeva za »mirno prihodnost«. »Imate priložnost, da pokažete obraz prizadevne cerkvene dobrodelnosti,« je voditelj Katoliške cerkve dejal članom mednarodne komisije. Obenem pa nikoli ne smemo pozabiti na milijone prosilcev za azil, beguncev in razseljenih oseb v drugih delih sveta, ki jih je treba nujno sprejeti, zaščititi in ljubiti, je še opozoril Frančišek.

Mednarodna katoliška komisija za migracije s sedežem v Ženevi je bila ustanovljena leta 1951 v luči izgonov med drugo svetovno vojno, njen pobudnik je bil papež Pij XII.

Mednarodna katoliška komisija za migracije s sedežem v Ženevi je bila ustanovljena leta 1951 v luči izgonov med drugo svetovno vojno, njen pobudnik je bil papež Pij XII. Trenutno ji pripada okoli 170 organizacij in ustanov, med njimi škofovske konference Nemčije, Avstrije in Švice. Leta 2008 je Benedikt XVI. (2005-2013) komisiji podelil status neodvisnega organa. Trenutna predsednica je avstralska pravnica Anne Therese Gallagher.

V apostolski konstituciji »Praedicate Evangelium« je komisija dodeljena vatikanskemu Dikasteriju za pospeševanje celostnega človeškega razvoja. Papež Frančišek med njenimi nalogami navaja tudi »široko mednarodno ozaveščenost o vprašanjih migracij, da bi spodbujali spoštovanje človekovih pravic in spodbujanje človeškega dostojanstva v skladu s smernicami družbenega nauka Cerkve«.

Nalaganje
Nazaj na vrh