Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež Benedikt XVI. po Jezusovih stopinjah

Za vas piše:
Radio Vatikan
Objava: 13. 05. 2009 / 07:12
Oznake: Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:09
Ustavi predvajanje Nalaganje

Papež Benedikt XVI. po Jezusovih stopinjah

Sveti oče je včeraj v Jeruzalemu molil pred zidom objokovanja, pod Oljsko goro daroval sveto mašo in obiskal dvorano zadnje večerje

Včerajšnji, drugi dan papeževega obiska v Izraelu je minil v znamenju medverskega dialoga. Papež Benedikt XVI. si je najprej na planadi jeruzalemske mošeje ogledal kamnito kupolo in se sestal z velikim muftijem. Sledil je obisk zahodnega zidu in molitev pred njim, nato pa srečanje z dvema glavnima rabinoma v Jeruzalemu.

Sveti oče je nato skupaj z ordinariji v Sveti deželi v dvorani zadnje večerje molil opoldansko molitev Raduj se, kraljica nebeška. Popoldne je papež, ki se bo v Sveti deželi mudil do petka, obiskal jeruzalemsko katedralo latinskega obreda in se srečal z devetimi generalnimi konzuli v Jeruzalemu. Uradni del dneva je sveti oče zaključil s sveto mašo v dolini Jozafat.

Papež Benedikt XVI. je v govoru na planadi jeruzalemske mošeje pozval k obvezi za življenje v duhu sloge in sodelovanja ter k pričevanju za edinega Boga z velikodušnim služenjem drugim. Izpostavil je pomen svobode in ljubezni kot vrednoti tistih, ki verujejo v enega Boga, ter poudaril, da ti človeka osvobajata sovraštva, maščevanja in jeze. Zvestoba edinemu Bogu, ki je stična točka vseh treh monoteističnih veroizpovedi, po papeževih besedah vodi k videnju, da so ljudje med seboj tesno povezani, saj se, kot je dejal, vsi napajajo v skupnem viru in so namenjeni k istemu cilju.

Drugo, za Jude zelo pomembno srečanje včeraj dopoldne je bil papežev obisk zahodnega zidu, ki je za jude eden najsvetejših krajev v Jeruzalemu. Sveti oče je na tem kraju zmolil kratko molitev, nato pa je odšel na sedež glavnega rabinata, ki se nahaja poleg glavne jeruzalemske sinagoge, kjer se je srečal z glavnima rabinoma Ashkenazijem Yono Metzgerjem in Shlomom Amarjem. Papež Benedikt XVI. je v svojem govoru izpostavil pomen sodelovanja, dialoga in sprave med kristjani in judi. Tako judje kot kristjani si prizadevajo za svetost človeškega življenja, središčno mesto družine, dobro izobraževanje mladih in za svobodo veroizpovedi in vesti, je dejal papež, kot skupno točko razprav pa pokazal še na zaskrbljenost glede moralnega relativizma, ki nasprotuje človekovemu dostojanstvu.

Sveti oče je dopoldan sklenil v dvorani zadnje večerje, kjer je v nagovoru pred opoldansko molitvijo Raduj se, kraljica nebeška spregovoril o ekumenizmu, pri čemer je izpostavil ključno vlogo kristjanov v Sveti deželi.

Slovesno sveto mašo je papež Benedikt XVI. daroval popoldan v dolini Jozafat, pred začetkom bogoslužne daritve pa se je s papamobilom peljal med množico zbranih vernikov. V homiliji je spregovoril o Jeruzalemu, ki je bil vedno mesto različnih jezikov in narodov, saj imajo judje, muslimani in kristjani Jeruzalem za svoj duhovni dom. Poudaril je, da je v Sveti deželi dovolj prostora za vse, pri tem pa pozval oblasti, da prisotnost kristjanov v Sveti deželi spoštujejo in podprejo. Vsem zbranim je zagotovil solidarnost, ljubezen in podporo celotne vesoljne Cerkve in Svetega sedeža.

Dolina Jozafat, kjer je potekalo bogoslužno slavje, se razprostira pred baziliko v vrtu Getsemani in Oljsko goro in lahko sprejme okrog šest tisoč oseb. Bogoslužje je potekalo v arabskem in latinskem jeziku, molitve pa v več jezikih, med njimi tudi v arabskem in hebrejskem.

Danes papež odhaja v Betlehem, kjer bo daroval sveto mašo in obiskal votlino Jezusovega rojstva. V Betlehemu bo obiskal še otroško bolnišnico in begunsko taborišče, sprejel pa ga bo tudi predsednik palestinskih oblasti Mahmud Abas.

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Pot v samoslovenstvo
Zgodovina
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh