Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež Benedikt XVI. se bo jutri sestal z irskima prelatoma glede poročila Murphyjeve komisije

Objava: 09. 12. 2009 / 19:31
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:06
Ustavi predvajanje Nalaganje

Papež Benedikt XVI. se bo jutri sestal z irskima prelatoma glede poročila Murphyjeve komisije

Škof iz Limericka razmišlja o odstopu

Sveti oče Benedikt XVI. se bo jutri sestal s predsednikom Irske škofovske konference kardinalom Seanom Bradyjem in z dublinškim nadškofom monsinjorjem Diarmuidom Martinom, je te dni sporočil papežev tiskovni predstavnik pater Federico Lombardi. Osrednja tema papeževeha pogovora z irskima prelatoma bo nedavna objava poročila Murphyjeve komisije, ki ga je izdala irska vlada in v katerem je rečeno, da je rimskokatoliška Cerkev skrivala spolne zlorabe otrok s strani duhovnikov v sredini 90. let prejšnjega stoletja. Sestanka se bodo udeležili tudi voditelji vatikanskih dikasterijev, ki so pristojni za ta vprašanja, ter apostolski nuncij na Irskem, nadškof Giuseppe Leanza.

Obsežno poročilo o spolnih zlorabah, ki so jih zagrešili duhovniki v dublinski nadškofiji, je rezultat tri leta trajajoče preiskave irskega pravosodnega ministrstva. Med drugim štirim nadškofom dublinske nadškofije očita, da so namerno prikrivali spolne zlorabe otrok, ščitili storilce in se izogibali roki pravice. Z zlorabami in številnimi pritožbami naj bi bili seznanjeni vsi škofje, ki so na Irskem delovali med letoma 1975 in 2004, nadškofija pa naj ne bi zaščitila otrok, ker je bila, kot je rečeno v poročilu, preveč zaposlena z zaščito ugleda Cerkve.

Edini v poročilu imenovani še dejavni škof je Donal Murray iz Limericka, ki je vedel za spolne zlorabe svojih duhovnikov, vendar v zvezi z njimi ni ustrezno ukrepal. Komisija je njegovo ravnanje označila za ‘neodpustno’. Tudi sam je v izjavi zapisal, da se ‘ zaveda bolečin in trpljenja, ki so jih izkusile in izpovedale žrtve zlorab’. Škof Murray resno razmišlja o odstopu s svojega položaja in vernike prosi, naj zanj molijo. Tudi je eden izmed članov irske delegacije, ki se bo jutri v Vatikanu sestala s papežem. V izjavi za javnost je kardinal Brady izrazil svoje prepričanje, da bo škof Murray sprejel ustrezno odločitev.

Poročilo Murphyjeve komisije je bilo objavljeno pol leta po tem, ko je v javnost prišla vest o telesnem kaznovanju, suženjstvu in posiljevanju otrok v številnih cerkvenih šolah, sirotišnicah in poboljševalnicah na Irskem v začetku 20. stoletja. Papež Benedikt XVI. je spolne zlorabe, ki jih je zagrešila Cerkev, ostro obsodil in dejal, da bi morali vsem duhovnikom soditi.

Kupi v trgovini

Evangeliji
Sveto pismo
4,80€
Nalaganje
Nazaj na vrh