Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež Benedikt XVI. sprejel žrtve spolnih zlorab duhovnikov

Objava: 18. 04. 2008 / 08:25
Oznake: Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:07
Ustavi predvajanje Nalaganje

Papež Benedikt XVI. sprejel žrtve spolnih zlorab duhovnikov

Papež Benedikt XVI. je v nadaljevanju obiska v ZDA v četrtek v Washingtonu po maši na stadionu pred 45.000 verniki na vatikanskem veleposlaništvu nenapovedano sprejel manjšo skupino sedaj že odraslih žrtev spolnih zlorab duhovnikov in z njimi skupaj molil ter poslušal njihove izpovedi.

Srečanje z žrtvami je medijsko zasenčilo ostala dogajanja v četrtek, ko se je papež srečal tudi z voditelji okoli 200 katoliških univerz in kolidžev ter s predstavniki drugih ver. Srečanje z žrtvami spolnih zlorab je potekalo za zaprtimi vrati, pripravil pa ga je bostonski nadškof kardinal Joseph O'Malley, ki je papežu predal knjižico z imeni tisoč žrtev zlorab v nadškofiji. Prav v Bostonu je leta 2002 izbruhnil škandal spolnih zlorab katoliških duhovnikov, na dan pa je prišlo, da je O'Malleyjev predhodnik, kardinal Bernard Law, vzpodbujal prikrivanje zlorab.

Papež Benedikt XVI. je spolne zlorabe omenil tudi med mašo na baseballskem stadionu moštva Washington Nationals, ki je bil okrašen z ameriškimi in vatikanskimi zastavami ter poln navdušenih vernikov iz vseh delov ZDA. Kot je dejal, so ta dejanja povzročila nepopisno bolečino žrtvam ter škodo cerkvi. Katolike je pozval, naj imajo radi svoje duhovnike, ki odlično opravljajo svoje delo, in vzpodbudil okrevanje ter spravo. Poudaril je, da morajo žrtve zlorab dobiti ljubečo pastoralno pozornost.

Na srečanju s predstavniki drugih ver, kot so judovska, budistična, hindujska in druge, je papež med drugim povedal, da morajo imeti vse vere skupni cilj, kar je delovanje za mir na svetu. Pozval je k zaščiti verskih svoboščin po svetu. Voditeljem katoliških univerz, ki se soočajo s kritikami, da dovoljujejo preveč akademske svobode, pa ni namenil kritičnih besed. Ameriška škofovska konferenca je namreč leta 2004 opozorila izobraževalne ustanove, da ne smejo dajati platforme politikom, ki zavzemajo stališča v nasprotju s cerkvenimi nauki.

Po besedah papeža so katoliške univerze pomagale številnim generacijam priseljencev v ZDA, da se izkopljejo iz revščine. Pozval je katolike, da velikodušno darujejo za delovanje teh ustanov, ki bodo tako lahko še naprej dostopne vsem družbenim slojem. Glede akademske svobode pa je dejal, da ima veliko vrednost, vendar ne upravičuje promocije stališč, ki so v nasprotju s katoliško vero.

Povedal je, da morajo cerkveni nauki oblikovati vse vidike življenja na kampusih in da imajo katoliški profesorji globoko odgovornost, da vodijo mlade do resnice. Po papeževih besedah je vera povsem skladna z razumom in učitelji morajo učence seznaniti s katoliško doktrino in prakso, ker odstopanje od tega slabi katoliško identiteto in vodi v moralno, intelektualno in duhovno zmedo.

Papež Benedikt XVI. danes prihaja v New York, kjer bo najprej obiskal sedež ZN in imel govor v Generalni skupščini, nato pa bo obiskal cerkev St. Joseph na severu Manhattana, kjer se bo srečal s predstavniki drugih krščanskih ver. Obiskal naj bi tudi judovsko sinagogo Park East, prav tako na Manhattanu. V soboto se med drugim srečal z mladimi v Yonkersu in imel mašo v katedrali Sv. Patricka, v nedeljo pa bo papež maševal na stadionu Yankees v Bronxu ter si ogledal prizorišče terorističnih napadov na ZDA 11. septembra 2001.

STA

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh