Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež Benedikt XVI. v Vatikanu sprejel ameriškega predsednika

Objava: 13. 06. 2008 / 12:59
Oznake: Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:05
Ustavi predvajanje Nalaganje

Papež Benedikt XVI. v Vatikanu sprejel ameriškega predsednika

Papež Benedikt XVI. je danes v Vatikanu sprejel ameriškega predsednika Georgea Busha. Čeprav papež ponavadi visoke goste sprejema v svoji knjižnici v Apostolski palači, sta se tokrat z Bushem sestala v srednjeveškem stolpu v vatikanskih vrtovih, kjer papež ponavadi moli in sprejema le posebne goste.

Busha, ki ga je spremljala žena Laura, je poglavar rimskokatoliške Cerkve sprejel v vatikanskih vrtovih, pred srednjeveškim stolpom svetega Janeza. Po krajšem poziranju pred fotografskimi objektivi sta Bush in papež skupaj odšla v stolp, kjer naj bi njun zasebni pogovor trajal pol ure, po tem pa naj bi se še sprehodila skozi vrtove.

Papež običajno svoje visoke goste sprejme v zasebni knjižnici v Apostolski palači, tam pa je potekalo tudi srečanje z ameriškim predsednikom julija 2007. Z današnjo spremembo naj bi želeli "povrniti prisrčen sprejem", ki so ga papežu v Beli hiši priredili ob njegovem aprilskem obisku v ZDA, ki je sovpadal s papeževim 81. rojstnim dnevom.

Bush in papež Benedikt XVI. si delita mnenje o precej pomembnih vprašanjih, med drugim oba nasprotujeta splavu, poroki homoseksualcev in raziskavam na zarodnih celicah. Obenem pa se njuni pogledi razhajajo glede vojne v Iraku, smrtne kazni in ameriškega trgovinskega embarga proti Kubi. Papež je prav tako izrazil skrb zaradi slabega položaja kristjanov v Iraku ter strogih zasliševalnih metod ameriške obveščevalne agencije Cie.

Bush je "velik papežev oboževalec in ga močno spoštuje", je povedala vodja protokola v Beli hiši Nancy Goodman Brinker. Dodala je, da ameriški predsednik "popolnoma podpira katoliško Cerkev in vsa papeževa prizadevanja za mir in boj proti lakoti v sodelovanju s svetovnimi voditelji".

V okviru poslovilnega obiska v Evropi, ki ga je Bush začel v ponedeljek v Sloveniji in nadaljeval v torek v Nemčiji, se je Bush v četrtek v Rimu že sestal tudi z italijanskim predsednikom Giorgiem Napolitanom in italijanskim premierjem Silviom Berlusconijem. Svojo pot bo nadaljeval z obiskom Pariza, kjer se bo med drugim spomnil 60-letnice začetka Marshallovega načrta, obsežnega programa ZDA za pomoč pri obnovi Evrope po drugi svetovni vojni.

STA

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh