Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež bo ob peti obletnici smrti Janeza Pavla II. maševal 29. marca

Objava: 24. 03. 2010 / 16:37
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:06
Ustavi predvajanje Nalaganje

Papež bo ob peti obletnici smrti Janeza Pavla II. maševal 29. marca

Iz liturgičnih razlogov bo sveti oče letošnje spominsko bogoslužje obhajal nekaj dni pred dejansko obletnico

Papež Benedikt XVI. bo prihodnji ponedeljek, 29. marca, v baziliki sv. Petra v Rimu daroval slovesno sveto mašo ob peti obletnici smrti svojega predhodnika Janeza Pavla II., so sporočili iz Vatikana. Iz liturgičnih razlogov bo sveti oče maševal nekaj dni pred dejansko obletnico smrti nekdanjega papeža.

Janez Pavel II. je umrl v poznih večernih urah 2. aprila leta 2005. Ker v letošnjem letu obletnico obhajamo na veliki petek, je bilo slovesno bogoslužje potrebno prestaviti na drug termin.

V katoliški liturgiji naj bi med spominom na Jezusovo zadnjo večerjo na veliki četrtek in obhajanjem slovesne velikonočne vigilije v soboto zvečer ne darovali svete maše. Le v izrednih primerih, denimo ob naravni katastrofi, kakršen je bil lanski rušilni potres v italijanskem mestu L'Aquila, lahko vatikanska Kongregacija za bogoslužje določi, da na veliki petek duhovnik obhaja mašo zadušnico ali pa spominsko evharistično slavje.

Ni še jasno, ali bo Benedikt XVI. 29. marca kakor koli omenjal postopek za razglasitev Janeza Pavla II. za blaženega. Tik pred lanskim božičem je po zaključku prvega dela postopka priznal 'junaške kreposti' svojega predhodnika. Razglasitev sredi oktobra, o čemer so nedavno ugibali mediji, najverjetneje ni predvidena, saj zaenkrat še ni gotovo, koliko časa bo potrebno za dokaz čudežnega ozdravljenja.

Kupi v trgovini

Vstopi v sveto pismo
Sveto pismo
27,50€
Nalaganje
Nazaj na vrh