Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež bo podelil zakrament svete birme

Objava: 26. 04. 2013 / 09:38
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:11
Ustavi predvajanje Nalaganje

Papež bo podelil zakrament svete birme

Veliko slavje v nedeljo, ko bo birmovalec praznoval z družinami slavljencev; 44 birmancev prihaja z vseh petih celin, stari pa so med 11 in 55 let.

Papež Frančišek bo v nedeljo 44 mladim in odraslim s celega sveta podelil zakrament svete birme. Birmanci med drugim prihajajo iz Nemčije, Romunije in Belorusije. Kot je pojasnil nadškof Rino Fisichella, gre za osebe z vseh petih celin v starosti med 11 in 55 let. Papeževe svete maše, v okviru katere bo zakrament podelil, naj bi se po dosedanjih napovedih udeležilo okoli 70.000 mladih s svojimi župniki, kateheti in starši.

Prvič od začetka svojega pontifikata bo papež Frančišek v okviru bogoslužja podelil izključno zakrament svete birme. Že med velikonočno vigilijo je štiri odrasle krstil, birmal in jim podelil zakrament prvega svetega obhajila. Povod za nedeljsko birmo je 'leto vere', ki ga je oznanil Benedikt XVI., v katoliški Cerkvi pa ga obhajamo med 11. oktobrom 2012 in 24. novembrom 2013.

Nadškof Fisichella, predsednik Papeškega sveta za novo evangelizacijo, je še napovedal, da bo papež po slovesnosti praznoval skupaj s 44 birmanci in z njihovimi družinami. Birmancem bo ob tej priložnosti podaril droben spominek na njihov praznični dan. Popoldne tistega dne bodo trije birmanci, med drugim tudi s Kitajske, v vatikanski dvorani za avdience spregovorili o svoji osebni izkušnji vere.

Ob letu vere pa prihodnji konec tedna v Vatikanu prirejajo še en dogodek. Kot poroča Radio Vatikan, bo posvečen bratovščinam, ki po navedbah nadškofa Fisichelle pričujejo o krajevnih izročilih in so sad pobožnosti, ki se je preko stoletij izražala ob različnih pobudah in umetniških delih. Do sedaj je prijavljenih okoli 55.000 oseb. Prvi dan se bodo udeleženci srečanja sestali po dvajsetih rimskih cerkvah, prihodnjo nedeljo pa bo zanje sveto mašo na Trgu sv. Petra daroval papež Frančišek.

Foto: splet

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh