Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež bo sprejel luč miru iz Betlehema

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 05. 11. 2013 / 08:32
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:13
Ustavi predvajanje Nalaganje
Papež bo sprejel luč miru iz Betlehema

Papež bo sprejel luč miru iz Betlehema

Božični simbol bodo svetemu očetu predali 18. decembra med splošno avdienco v Vatikanu.

18. decembra bo papež Frančišek v Vatikanu sprejel luč miru iz Betlehema, ki mu jo bo izročil otrok z Zgornjega Avstrijskega. Sveti oče je privolil, da bo ta božični simbol sprejel, kot sta to počela že njegova predhodnika. Tudi Benedikt XVI. in Janez Pavel II. sta v času svojih pontifikatov po dvakrat sprejela luč miru. Predajo naj bi opravili v okviru romanja med splošno avdienco na Trgu sv. Petra v Vatikanu.

Omenjeni božični običaj je razmeroma mlajšega datuma. Na Jezusovem rojstnem kraju v Betlehemu otrok prižge svečo v predbožičnem času, letos bo to 26. novembra. Plamen nato s pomočjo posebne svetilke z letalom pripeljejo na Dunaj.

Kot simbolno prenašalko božičnega miru betlehemsko luč v avstrijski prestolnici sprejmejo pri ekumenskem bogoslužju, nato pa se poda na romanje po župnijah, občestvih, skupnostih in domovih po Avstriji, državah članicah Evropske zveze, Švici, Rusiji in drugod, sprejmejo pa jo tudi odgovorni v Cerkvi, družbenem življenju in politiki.

Luč miru iz Betlehema oz. »Betlehemska luč« se je rodila leta 1986 na pobudo deželne radijske postaje ORF na Zgornjem Avstrijskem. V širjenje betlehemske luči je trenutno dejavno vključenih že 30 držav v Evropi in Severni Ameriki, za kar skrbijo predvsem skavtske organizacije.



Vir: Kathpress

Foto: arhiv Družine / T. S.

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh