Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež bo teden molitve za edinost kristjanov sklenil z večernicami

Za vas piše:
M. M. Š.
Objava: 17. 01. 2022 / 00:30
Oznake: Cerkev, Molitev, Religija
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 16.01.2022 / 18:56
Ustavi predvajanje Nalaganje
Papež bo teden molitve za edinost kristjanov sklenil z večernicami
Papež Frančišek med ekumensko molitvijo večernic leta 2020. FOTO: Vatican Media

Papež bo teden molitve za edinost kristjanov sklenil z večernicami

Papež Frančišek bo tudi letošnji teden molitve za edinost kristjanov, ki ga obhajamo med 18. in 25. januarjem, sklenil z večernicami v rimski baziliki svetega Pavla zunaj obzidja.

Sveti oče bo na praznik spreobrnjenja apostola Pavla, v torek, 25. januarja, vodil druge večernice in tako sklenil 55. teden molitve za edinost kristjanov, ki ga letos obhajamo pod geslom »Videli smo, da je vzšla njegova zvezda, in smo se mu prišli poklonit« (Mt 2,2), poroča Radio Vatikan. Lanskega sklepa ekumenske molitvene osmine se papež ni udeležil zaradi išiasnih bolečin.

Zvezda na nebu nad Judejo, ki so jo ugledali modri z Vzhoda, je znamenje upanja.

Izbrana tema letošnje molitvene osmine oznanja upanje, saj govori o luči, po kateri vsi hrepenimo, ko doživljamo temo preizkušenj in kriz. Zvezda na nebu nad Judejo, ki so jo ugledali modri z Vzhoda, je znamenje upanja: vodila jih je k še večji luči, Jezusu, novi Luči, ki razsvetljuje vsakega človeka. V našo temo je vstopil s svojim učlovečenjem in še globlje s svojo velikonočno skrivnostjo. Poslanstvo Cerkve in torej kristjanov je danes v tem, da smo zvezda, ki razsvetljuje pot k Jezusu, saj bomo le tako znamenje upanja in Božje navzočnosti.

 Bazilika svetega Pavla zunaj obzidja. FOTO: Vatican Media

Gradivo za teden molitve sta skupaj pripravila Papeški svet za pospeševanje edinosti med kristjani in Ekumenski svet Cerkva. Svetopisemski odlomek, ki predstavlja izhodišče molitev in premišljevanj, govori o obisku modrih (Mt 2,1-12). Prvi dan bo v ospredju stavek »Videli smo, da je vzšla njegova zvezda«; drugi dan bo namenjen temi »Kje je otrok, ki se je rodil kot judovski kralj?«; tretji dan sledi »Ko je kralj Herod to slišal, se je vznemiril in ves Jeruzalem z njim«; četrti dan bo osrednja misel »In ti, Betlehem, nikakor nisi najmanjši med judovimi voditelji«; peti dan bo namenjen besedam »Zvezda, ki so jo modri videli vziti, je šla pred njimi«; molitve šestega dne bo vodil stavek »Modri so zagledali dete z Marijo, njegovo materjo. Padli so preden in ga počastili«; sedmi dan bomo premišljevali o stavku »Odprli so svoje zaklade in mu darovali zlata, kadila in mire«; vodilna misel osmega dne molitve in premišljevanja pa bo »Modri so se po drugi poti vrnili v svojo deželo«.

Kupi v trgovini

Razprodano
Pustolovščina edinosti
Kulturna dediščina
0,50€
Nalaganje
Nazaj na vrh