Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež: sad bomo obrodili le, če ostanemo združeni v Jezusu

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 26. 01. 2021 / 07:59
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 26.01.2021 / 08:07
Ustavi predvajanje Nalaganje
Papež: sad bomo obrodili le, če ostanemo združeni v Jezusu

Papež: sad bomo obrodili le, če ostanemo združeni v Jezusu

Frančiškov nagovor ob sklepu ekumenske osmine je prebral kardinal Koch.

FOTO: Vatican Media

Ob včerajšnjem sklepu ekumenske molitvene osmine za edinost med kristjani je papež Frančišek premišljeval o »nujno potrebni edinosti«, ki izvira iz življenja v Jezusu, poroča spletni portal Vatican News. Ker se sveti oče zaradi težav z išiasom ni mogel osebno udeležiti slovesnosti v rimski baziliki sv. Pavla zunaj obzidja, je nagovor ob tej priložnosti v njegovem imenu prebral švicarski kardinal Kurt Koch.

Na praznik spreobrnitve sv. Pavla so v omenjeni rimski baziliki sinoči obhajali slovesne ekumenske večernice, s katerimi so sklenili teden molitve za edinost med kristjani, tradicionalno na kraju, kjer hranijo posmrtne ostanke velikega apostola. Slovesnost običajno vodi papež, letos pa je njegovo vlogo zaradi Frančiškovih težav z zdravjem prevzel kardinal Koch na položaju predsednika Papeškega sveta za spodbujanje edinosti med kristjani. Ekumenske molitve so se udeležili tudi vodilni predstavniki drugih krščanskih Cerkva in cerkvenih skupnosti v Rimu.

Čeprav telesno odsoten, je bil papež Frančišek na slovesnosti navzoč v duhu in besedi, v nagovoru, ki ga je zbranim predstavil kardinal Koch. Sveti oče je premišljeval o Jezusovih besedah iz evangelija po Janezu: »Ostanite v moji ljubezni«, kar je tudi tema letošnje ekumenske osmine. Začenši s podobo trte in mladik papež zatrjuje, da »bomo sad obrodili le, če bomo ostali združeni v Jezusu«.

Tri ravni edinosti

Sveti oče je v nadaljevanju premišljeval o »tej nujno potrebni edinosti«, ki jo po njegovih besedah sestavljajo trije koncentrični krogi, »kot kolobarji na drevesnem štoru«.

Prva raven edinosti je, da ostanemo v Jezusovi ljubezni, »izhodiščna točka potovanja vsakega posameznika proti edinosti«. Življenje v Jezusovi ljubezni pa se začne z molitvijo, ki nam omogoča, da izkusimo Njegovo ljubezen. »To je prva edinost,« je dejal papež, »naša osebnostna celovitost, delo milosti, ki jo prejemamo, če ostanemo v Jezusovi ljubezni«.

Edinost med kristjani je drugi »kolobar«. »Vsi smo mladike iste trte,« je zatrdil papež in pojasnil, da vse, kar stori eden, vpliva tudi na druge. Tudi v tem primeru je molitev nujna, saj nas privede do medsebojne ljubezni. To ni preprosto, priznava papež, zato moramo prositi Boga, »da obreže naše predsodke, ki jih imamo drug do drugega, in odstrani naše posvetne navezanosti, ki nas ovirajo pri dosegi polne edinosti med vsemi njegovimi otroci«.

Največji krog obsega vse človeštvo; in pri tem, je dejal papež, »lahko premišljujemo o delovanju Svetega Duha«. Sveti Duh nas vodi k ljubezni ne le do tistih, ki ljubijo nas, »temveč k ljubezni do vseh ljudi, kakor nas je učil Jezus«. Kot usmiljeni Samarijan smo poklicani, da smo vsakomur njegov bližnji, da ljubimo tudi tiste, ki nam ljubezni ne vračajo.

Konkretnost ljubezni

Medsebojna povezanost, da bi služili drugim, nam lahko pomaga »pri vnovičnem spoznanju, da smo med seboj vsi bratje in sestre,« ter nas privede do tega, da bomo »rasli v edinosti«. Podobno nas lahko Sveti Duh navdihne »k skrbi za naš skupni dom, k sprejemanju drznih odločitev« o tem, kako bomo živeli svoje življenje.

Papež Frančišek je svoj nagovor sklenil z mislijo, da je Sveti Duh, »arhitekt ekumenskega potovanja«, tisti, ki je navdihnil skupno molitev v baziliki sv. Pavla. Izrazil je svojo hvaležnost »vsem tistim, ki so v zadnjem tedno molili in še naprej molijo za krščansko edinost«, nato pa je pozdravil predstavnike posameznih Cerkva in cerkvenih skupnosti, ki so se udeležili slovesnosti, bodisi osebno, nekateri pa zaradi koronaepidemije tudi virtualno.

»Dragi bratje in sestre, ostanimo povezani v Kristusu,« je sklenil papež Frančišek in molil: »Sveti Duh, ki je izlit v naša srca, naj nam da čutiti, da smo Očetovi otroci, bratje in sestre med nami, bratje in sestre v edini človeški družini. Presveta Trojica, občestvo ljubezni, naj nam da rasti v edinosti.«

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh