Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež in Bono o podnebnih spremembah in ženskah

Za vas piše:
M.M.Š.
Objava: 20. 05. 2022 / 14:43
Oznake: Cerkev, Dogodek, Mladi, Papež
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 20.05.2022 / 14:50
Ustavi predvajanje Nalaganje
Papež in Bono o podnebnih spremembah in ženskah
Sinočnjega dogodka v Rimu se je udeležil tudi irski glasbenik Bono Vox, pevec skupine U2. FOTO: Vatican Media

Papež in Bono o podnebnih spremembah in ženskah

Papež Frančišek in irski glasbenik Bono Vox, pevec skupine U2, sta na slovesnosti ob začetku delovanja Šole Laudato Si' spregovorila o podnebnih spremembah ter vlogi in pomenu žensk pri doseganju družbenih sprememb.

Srečanje izobraževalne mreže »Scholas Occurrentes« so sinoči priredili na Papeški univerzi Urbaniana v Rimu. Kot poroča Radio Vatikan, je svetega očeta v veliki dvorani univerze pričakalo 50 mladih študentov, dogodka pa so se udeležile znane osebnosti iz sveta umetnosti, glasbe, športa in tehnologije ter predstavniki civilne družbe iz različnih držav, v katerih deluje mednarodno združenje Scholas Occurrentes, ki je tudi pobudnik Šole Laudato Si'.

FOTO: Vatican Media

Med številnimi uglednimi gosti so bili tudi nogometaši Ronaldinho in Dani Alves (Brazilija) ter Maxi Rodriguez (Argentina). Papežu so podarili dres s številko 10, Frančišek pa je podpisal nogometno žogo. Poleg tega so mladi udeleženci srečanja nastopili z glasbenimi deli in pričevanjem o osebnih izkušnjah.

Mladi študentje se bodo eno leto posvečali področju skrbi za stvarstvo ter razvijali projekte družbenega in okoljskega vpliva v svojih skupnostih.

Študentje z vseh koncev sveta

Petdeset mladih študentov prihaja iz Argentine, Bolivije, Brazilije, Čila, Kolumbije, Španije, Haitija, Italije, Mehike, Paname, Paragvaja in Portugalske. Eno leto se bodo posvečali področju skrbi za stvarstvo ter razvijali projekte družbenega in okoljskega vpliva v svojih skupnostih.

Mladi so papežu našteli izzive, s katerimi se je treba soočiti danes. Dejali so, da bo »ta skupina odšla na dve celini oznanjat veselo novico in povedat, da moramo poskrbeti za skupni dom«. Zavezali so se, da bodo skrbeli za stvarstvo in »oznanjali skrb za skupni dom«.

FOTO: Vatican Media

Moč žensk, da spremenijo svet

Bono Vox se je prirediteljem zahvalil za povabilo na slavnostni dogodek, za vlaganje v kulturo srečanja in za promocijo Scholas Occurrentes kot »mednarodnega vzgojnega gibanja«. Izpostavil je pomembno vlogo izobraževanja žensk ter papeža Frančiška vprašal, ali je »supermoč, ki jo imajo ženske, da spremenijo svet, tudi supermoč, da spremenijo skrb za okolje na planetu«. Sveti oče je odgovoril, da običajno »govorimo o materi zemlji, ne o očetu zemlji«, ob tem pa izpostavil, da imajo ženske naravni dar, da znajo spremeniti stvari.

FOTO: Vatican Media

Zaščita narave in boj za harmonijo

Ena od udeleženk srečanja je papeža vprašala, zakaj je izbral ravno Scholas Occurrentes za širjenje okrožnice Hvaljen, moj Gospod po svetu. Frančišek je pojasnil, da sta za seznanjanje z okrožnico potrebna »poezija in pogum«, poezije v življenju pa se ne naučimo iz knjig, temveč z delom in premišljevanjem narave. Izpostavil je, da so »ženske poklicane dati življenje«: »Gre za preživetje. Braniti naravo pomeni braniti poezijo stvarstva, pomeni braniti harmonijo. In ženske vedo več o harmoniji kot pa moški.« Združenje Scholas Occurrentes je po papeževih besedah sposobno »ustvarjati poezijo in spremembe«.

Nalaganje
Nazaj na vrh