Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež: Cerkev prihodnosti bo manjša, ampak pristnejša

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 19. 04. 2022 / 15:11
Oznake: Cerkev, Družba, Papež
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 19.04.2022 / 15:28
Ustavi predvajanje Nalaganje
Papež: Cerkev prihodnosti bo manjša, ampak pristnejša
Papež Frančišek ob slovesu od Maltežanov. FOTO: Vatican Media

Papež: Cerkev prihodnosti bo manjša, ampak pristnejša

Papež Frančišek svojega predhodnika Benedikta XVI. (2005-2013) imenuje »preroka Cerkve prihodnosti«: ta Cerkev bo manjša, izgubila bo veliko privilegijev, »bo skromnejša in pristnejša in bo našla energijo za bistvene stvari«, je sveti oče dejal med srečanjem z jezuiti na Malti v začetku letošnjega aprila, italijanski časnik La Stampa pa je tik pred velikonočnimi prazniki objavil nekaj odlomkov omenjenega pogovora.

Po mnenju papeža Frančiška bo Cerkev prihodnosti v Evropi »bolj poduhovljena, revnejša in manj politična Cerkev: Cerkev malih«. Joseph Ratzinger je že kot škof dejal: »Pripravimo se na to, da bomo v prihodnosti manjša Cerkev«. To je bilo »eno njegovih najpomembnejših spoznanj,« je po navedbah avstrijskega Kathpressa prepričan argentinski papež.

Pravi problem ni v tem, ali nas je malo, ampak ali Cerkev evangelizira.

Po Frančiškovih besedah Cerkvi ne gre za številke. »Pravi problem ni v tem, ali nas je malo, ampak ali Cerkev evangelizira.« Na srečanjih kardinalov pred papeškimi volitvami leta 2013 je bilo govora o Cerkvi, »ki ugaša«. Za razliko od podob v Svetem pismu, na katerih Jezus trka na vrata od zunaj, danes to počne od znotraj. »Da bi ga lahko izpustili,« je dejal papež: »To je poklic današnje Cerkve«.

Papež Frančišek se na svojih potovanjih v tujino običajno sreča s skupino krajevnih jezuitov, saj je Jorge Bergoglio tudi sam član omenjenega reda. Med precej sproščenimi pogovori papež odgovarja na vprašanja sobratov in jih tudi prosi za mnenje. Te pogovore nekoliko pozneje objavlja Antonio Spadaro, glavni urednik jezuitske revije Civilta Cattolica. Tokrat je vnaprejšnji povzetek ponudil torinskemu dnevniku La Stampa, nato pa je obširnejšo različico objavil tudi vatikanski L'Osservatore Romano.

Papež: naši otroci ne bodo mogli več živeti na zemlji

V pogovoru z jezuiti na Malti je papež znova opozoril na vprašanje podnebne zaščite: »Če se bodo stvari nadaljevale tako kot doslej, naši otroci ne bodo več mogli živeti na tem planetu.« Če ne skrbimo za podnebje, je to »greh zoper Božji dar, zoper stvarstvo«.

Težava je v tem, da v Evropi ni edinosti in razmere niso enostavne.

Sveti oče je Evropo tudi pozval k večji skupni odgovornosti za migrante. Če se begunci utopijo v Sredozemlju ali jih takoj vrnejo v domovino, je to »sramota za človeštvo«. Težava je v tem, da v Evropi ni edinosti in razmere niso enostavne, še posebej za države, ki migrante sprejmejo prve.

Velikonočni blagoslov mestu in svetu. FOTO: Vatican Media

»Nehajte likati njihove srajce«

Papež je z jezuiti na Malti spregovoril tudi o tem, kako bi se mladi morali primerno soočati s svojim življenjskim poklicem: »Materam teh 35-letnikov, ki še živijo doma, bi rekel, naj nehajo likati njihove srajce!« je odločen Frančišek.

Če mladi predolgo živijo pri starših, obstaja nevarnost, da se ne bodo dovolj ukvarjali z vprašanjem poklicanosti. Ravno pri duhovnih poklicih pa je to najbolj pomembno, je poudaril papež. Število novih duhovnih poklicev je močno upadlo iz različnih razlogov, toda kljub temu moramo biti pozorni na kakovost: »skromnost, služenje in pristnost«.

Na upadanje števila duhovnih poklicev se moramo preprosto navaditi in ob tem ostati ustvarjalni.

Na upadanje števila duhovnih poklicev se moramo preprosto navaditi in ob tem ostati ustvarjalni, je dejal sveti oče. Je pa malce grozljivo, meni voditelj Katoliške cerkve, ko recimo verske skupnosti iz Evrope odhajajo v druge države in celo na druge celine, da bi od tam »uvažale nove člane v Evropo«.

»Bodite normalni fantje«

Papež je imel na Malti tudi sporočilo za bogoslovce: »Bodite normalni ljudje, ne domišljajte si, da ste 'veliki apostoli', da ste bolj pobožni od drugih ljudi.« »Bodite normalni fantje, ki zmorejo odločati o svojem življenju na ulici,« je pozval navzoče študente. Še posebej ga jezi »hinavščina nekaterih nadrejenih«: hinavščina kot orodje upravljanja je nekaj groznega, je poudaril Frančišek. Težav ne smemo prikrivati, ampak jih je treba reševati.

Mladih nikoli ne bi smeli uvrščati v kalupe, v okvirje, vsak mlad človek je povsem edinstven.

Zato bi se morali voditelji »navaditi, da morajo poskrbeti tudi za neprilagodljive posameznike, 'enfant terrible'. Morate biti potrpežljivi in jih popravljati, saj so pogosto to resnično dobri fantje,« je dejal papež. Mladih nikoli ne bi smeli uvrščati v kalupe, v okvirje. Vsak mlad človek je povsem edinstven. Žal pa so bili mnogi na silo »vtisnjeni v šablono« in so se na ta način zlomili.

Nalaganje
Nazaj na vrh