Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež: »Čudovit zgled Benedikta XVI. za odločanje po vesti«

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 01. 07. 2013 / 09:40
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 19.06.2021 / 10:40
Ustavi predvajanje Nalaganje
Papež: »Čudovit zgled Benedikta XVI. za odločanje po vesti«

Papež: »Čudovit zgled Benedikta XVI. za odločanje po vesti«

Frančišek je na 'papežev dan' izrekel pohvalo svojemu predhodniku.

Papež Frančišek je izrekel pohvalo odločitvi svojega predhodnika Benedikta XVI. za odstop s položaja Petrovega naslednika. Z veliko odločnostjo in pogumom je upokojeni papež 'sledil Božji volji, ki je spregovorila v njegovem srcu', je Frančišek dejal v svojem nagovoru med včerajšnjo opoldansko molitvijo angelovega češčenja na Trgu sv. Petra v Vatikanu. V Italiji so včeraj namreč obhajali 'Dan karitativne ljubezni do papeža', sveti oče pa je temo svojega nagovora navezal tudi na nedeljski evangelij, ki je govoril o vlogi človekove vesti in zahtevnih odločitvah.

Človek bi moral vedno slediti svoji vesti, saj premore notranjo svobodo, je poudaril papež, tako kot je po svoji vesti ravnal tudi zemeljski Jezus. To ne pomeni, da se ravnamo zgolj po svojih željah, zanimanjih in po lastni udobnosti, je pojasnil Frančišek. Vest je nekakšen 'notranji prostor, v katerem prisluhnemo resnici, dobroti, kjer prisluhnemo Bogu'. To je notranji prostor povezanosti posameznika z Bogom, ki človeku pomaga pri njegovih odločitvah, da ubere pravo pot in da sprejme prave odločitve.

Tudi Jezus je sledil svoji vesti, ko se je odpravil na poslednjo pot v Jeruzalem, je poudaril papež Frančišek v povezavi z včerajšnjim evangelijem. Ni bil preprosto 'daljinsko voden' od Boga Očeta. Svoje odločitve pa ni sprejel povsem sam, temveč v skladu z Očetovo voljo, ki ji je bil pripravljen prisluhniti.

O svojem predhodniku Benediktu XVI. je papež Frančišek povedal: »Papež Benedikt XVI. nam je v tem smislu podal velik zgled, ko mu je Bog v molitvi dal razumeti, kakšen korak mora storiti. Z veliko odločnostjo in pogumom je sledil Božji volji, ki je spregovorila v njegovem srcu.«

Po opoldanski molitvi se je sveti oče zahvalil škofom in vsem župnijam po svetu, predvsem tistim revnejšim, za podporo papežu preko molitve in tudi materialnih darov. S pomočjo 'Petrovega novčiča' lahko v številnih predelih sveta podpirajo pastoralne in človekoljubne pobude svetega očeta, je Frančišek pojasnil po molitvi angelovega češčenja.

V dneh okoli praznika apostolov Petra in Pavla namreč po vseh krajevnih katoliških Cerkvah pripravljajo nabirke za posebne papeževe projekte. S pomočjo 'Petrovega novčiča' je Cerkev v letu 2011 zbrala 69,7 milijonov dolarjev, leto pred tem 67,7, pred tremi leti pa kar 80 milijonov dolarjev.

Vsota se je v zadnjih letih zmanjšala zaradi gospodarske krize, patudi zaradi različnih razprav o morebitnih nepravilnostih pri poslovanju vatikanske banke IOR in njihove pomankljive finančne preglednosti. Vatikanska banka si z novim vodstvo prizadeva za preglednejše poslovanje, pred nekaj dnevi pa je papež imenoval tudi novo nadzorno komisijo, ki bo spremljala bančno poslovanje IOR.


Vir: Kathpress / RV
Foto: news.va



Kupi v trgovini

Novo
1945: Dnevnik mojega križevega pota
Zgodovina
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh