Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež deli zaskrbljenost ameriških škofov

Objava: 12. 03. 2012 / 08:29
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Papež deli zaskrbljenost ameriških škofov

‘Nujno potrebno je spregovoriti o grožnjah verski svobodi in svobodi vesti’.

Benedikt XVI. je minuli petek v avdienco sprejel skupino škofov z ameriškega Srednjega zahoda, poroča Radio Vatikan. Sveti oče je škofom spregovoril o sedanji krizi zakona in družine ter o krščanskem pogledu na človeško spolnost. Kot je dejal, je vedno bolj očitno, da sta oslabljeno vrednotenje trajnosti zakonske zveze in splošno razširjeno zavračanje odgovorne in zrele spolne etike, ki temelji na čistosti, privedla do velikih družbenih problemov in ogromnih človeških in ekonomskih stroškov. Benedikt XVI. zato deli zaskrbljenost ameriških škofov, po njegovem mnenju pa je ‘nujno potrebno spregovoriti o grožnjah verski svobodi in svobodi vesti’.

Papež je opozoril na močne politične in kulturne težnje, ki hočejo spremeniti pravno definicijo zakona ter dodal, da Cerkev s svojim nenehnim zoperstavljanjem tem pritiskom poziva k zaščiti zakona kot naravne ustanove, ki je sestavljena iz posebnega občestva oseb, ukoreninjenega v dopolnjevanju spolov in usmerjenega v rodovitnost. Po mnenju svetega očeta ‘spolnih razlik ne moremo odpraviti kot nepomembnih za definicijo zakona, braniti zakon kot družbeno stvarnost pa je navsezadnje vprašanje pravičnosti, glede na to, da posledično pomeni varovanje blaginje celotne človeške skupnosti in prav tako pravice staršev in otrok’.

V vsem pastoralnem prizadevanju Cerkve je nujno potrebno, da celotna krščanska skupnost obudi pozitivno vrednotenje čistosti, je v nadaljevanju poudaril sveti oče. Integracijska in osvobajajoča funkcija te kreposti bi morala biti podkrepljena z oblikovanjem srca, kar predstavlja krščansko razumevanje spolnosti kot vira resnične svobode, sreče in izpolnitve naše temeljne in prirojene poklicanosti k ljubezni, je zatrdil Benedikt XVI. Pri tem ne gre samo za predstavljanje argumentov, ampak za poziv k celostnemu in skladnemu pogledu na človeško spolnost. Mladi ljudje se po papeževih besedah morajo srečati z naukom Cerkve v njegovi celovitosti, videti ga morajo utelešenega v zvestih poročenih parih, ki prepričljivo pričujejo o njegovi resnici, prav tako pa je potrebno mlade podpreti v iskanju modrih odločitev v težkem in zmedenem obdobju njihovega življenja. Čistost vključuje tudi vajo v obvladovanju samega sebe, ki je urjenje v človeški svobodi, je dejal papež in izpostavil, da je v družbi, ki narobe razume in celo smeši temeljno razsežnost krščanskega nauka, mladim ljudem potrebno zagotoviti, da če Kristusa spustimo v svoje življenje, ne izgubimo popolnoma ničesar od tistega, kar dela naše življenje svobodno, lepo in pomembno.

Papež je ob koncu opozoril na pomembno vlogo dobrih programov priprave na zakon, da bi se tako posredovala družbena in cerkvena odgovornost krščanskega zakona, in z naklonjenostjo sprejel pismo ameriških škofov iz leta 2009 z naslovom ‘Zakon: ljubezen in življenje v Božjem načrtu’ (Marriage: Love and Life in the Divine Plan).

Kupi v trgovini

Oče, zgodi se tvoja volja
Molitveniki
1,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh