Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež določil administratorja za edinburško nadškofijo

Za vas piše:
M. M. Š. / Kathpress
Objava: 01. 03. 2013 / 00:37
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:11
Ustavi predvajanje Nalaganje

Papež določil administratorja za edinburško nadškofijo

Naloge kardinala O'Briena, ki je odstopil s svojega položaja, bo začasno prevzel glasgowski nadškof Tartaglia.

Kot eno izmed zadnjih dejanj pred svojim včerajšnjim odstopom je papež Benedikt XVI. minulo sredo glasgowskega nadškofa Philipa Tartaglio imenoval za apostolskega administratorja nadškofije St. Andrews in Edinburgh. Nadškof bo s tem začasno prevzel položaj kardinala Keitha O'Briena, čigar odstop je papež sprejel 18. februarja letos.

O'Brien se je v minulih dneh znašel na naslovnicah številnih časnikov, potem ko so štirje moški – trije duhovniki in en nekdanji duhovnik – pri pristojnem nunciju, nadškofu Antoniu Menniniju, proti njemu vložili obtožnico. Po navedbah medijev naj bi se v osemdesetih letih prejšnjega stoletja do njih 'neprimerno' vedel. O'Brien je svoj odstop ponudil iz starostnih razlogov in se posledično odrekel tudi udeležbi na konklavu. V primeru udeležbe bi bil edini britanski volilec novega papeža.

Leta 1951 rojenega Tartaglio je papež lani imenoval za nadškofa v Glasgowu. Pred tem je sedem let vodil škofijo v Paisleyu. Škotski duhovnik je po študiju v Rimu najprej deloval kot župnik in rektor kolegija na Škotskem, kasneje pa je bil rektor Papeškega škotskega kolegija v Rimu.

Foto: splet

Kupi v trgovini

Novo
1945: Dnevnik mojega križevega pota
Zgodovina
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh