Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež duhovniku, avtorju knjižnih uspešnic: »Tudi to je evangelizacija!«

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 14. 04. 2023 / 16:00
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 14.04.2023 / 18:20
Ustavi predvajanje Nalaganje
Papež duhovniku, avtorju knjižnih uspešnic: »Tudi to je evangelizacija!«
Jesús Sánchez Adalid je svojo poklicno pot začel kot civilni sodnik. FOTO: FB/Jesús Sánchez Adalid

Papež duhovniku, avtorju knjižnih uspešnic: »Tudi to je evangelizacija!«

Španski avtor Jesús Sánchez Adalid je napisal že več kot 20 knjig, nekatere izmed njih so postale prave uspešnice.

»Tudi to je evangelizacija,« je bil spontan odziv papeža Frančiška, ko je pred dnevi v rokah držal najnovejši roman tega duhovnika in pisatelja. Kot je Jesús Sánchez Adalid pozneje povedal v pogovoru za medije, ga je papež »goreče spodbudil, naj piše še naprej«.

Večkrat nagrajeni avtor je doslej objavil več kot dvajset romanov, za katere je značilna izjemna zgodovinska natančnost: ta je posledica njegovih obsežnih raziskav pred začetkom pisanja.

Življenjska pot španskega duhovnika je zanimiva in neobičajna, poroča spletni portal kath.net. Večkrat nagrajeni avtor je doslej objavil več kot dvajset romanov, za katere je značilna izjemna zgodovinska natančnost: ta je posledica njegovih obsežnih raziskav pred začetkom pisanja. Kot je pojasnil v pogovoru za medije, si nikoli ni predstavljal, da bo postal pisatelj … ali duhovnik. 

Poklicno pot je začel kot civilni sodnik, do duhovništva in pisateljevanja pa je prišel skozi dolgotrajen notranji proces, »zelo skrivnosten, zelo lep, ki ga je težko opisati z besedami«. Sanchez se je rodil v Španiji, živi pa v Venezueli, kjer med drugim vodi veliko župnijo.

Španski duhovnik in pisatelj med srečanjem s papežem Frančiškom. FOTO: FB/Jesús Sánchez Adalid

Njegova zadnja knjiga Luč v noči Rima [Una luz en la noche de Roma, HarperCollins, 2023] je izmišljena ljubezenska zgodba, postavljena v leto 1943, dogaja pa se v okviru resničnih dogodkov, ki prikazujejo življenje v večnem mestu med nemško okupacijo. Roman podoživlja aretacijo Judov v »judovskem getu s strani esesovcev in genialno zamisel zdravnika iz bolnišnice bratov sv. Janeza od Boga na otoku sredi Tibere, ki je rešil življenja številnim preganjanim ljudem z izumom virusa, imenovanega »sindrom K«, da bi se nihče ne približal bolnišničnim sobam, kjer so se v resnici skrivali preganjani Judje. Sanchez je med pisanjem te knjige dostopal tudi do vatikanskih arhivov in se pogovarjal s potomci tistih Judov, ki jim je po zaslugi katoličanov in papeža Pija XII. dejansko uspelo preživeti strahovlado nemške okupacije v Rimu.

Zgodovinski romani tega katoliškega duhovnika in večkrat nagrajenega avtorja uspešnic so poleg izvirnikov v španskem jeziku na voljo še v angleščini in poljščini.

Nalaganje
Nazaj na vrh