Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež: Ekumenizem je temeljnega pomena za preživetje kristjanov na Bližnjem Vzhodu

Za vas piše:
M. M. Š. / Kathpress
Objava: 28. 01. 2013 / 09:18
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:11
Ustavi predvajanje Nalaganje

Papež: Ekumenizem je temeljnega pomena za preživetje kristjanov na Bližnjem Vzhodu

Benedikt XVI. pohvalno o napredku v teološkem dialogu izvedenske komisije katoličanov in pripadnikov vzhodnih pravoslavnih Cerkva v zadnjih desetih letih.

Ekumenizem je temeljnega pomena za preživetje kristjanov na Bližnjem Vzhodu, je minuli konec tedna poudaril papež Benedikt XVI. in obenem izrazil zaskrbljenost zaradi težkega položaja kristjanov v njihovih izvornih deželah. Le konstruktivni dialog in sodelovanje bi lahko omogočila prihodnost v pravičnosti in trajnem miru, je sveti oče poudaril na srečanju z visokimi predstavniki vzhodnih pravoslavnih Cerkva ob zaključku molitvene osmine za edinost kristjanov, ki so ga slovesneje obeležili še z molitvijo večernic v baziliki sv. Pavla zunaj obzidja. Molitve večernic se je udeležil tudi papež Benedikt XVI.

Posebej na področju Bližnjega Vzhoda in Severne Afrike, ki veljata za krizno območje, je sodelovanje vseh kristjanov v medsebojnem spoštovanju in zaupanju nujno potrebno, je izpostavil papež na avdienci za mednarodno komisijo za teološki dialog med katoličani in pripadniki vzhodnih pravoslavnih Cerkva. Komisija je minuli teden zasedala v Vatikanu.

Med vzhodne pravoslavne sodijo Cerkve, ki so že v prvih stoletjih, še posebej po Kalcedonskem koncilu leta 451, šle svojo pot, denimo koptska, armenska, etiopska, sirska in asirska. Te Cerkve so danes zastopane v deželah Bližnjega Vzhoda, pa tudi v skupnostih v Evropi, Severni in Latinski Ameriki.

Benedikt XVI. je izrekel pohvalo napredku v teološkem dialogu izvedenske komisije katoličanov in pripadnikov vzhodnih pravoslavnih Cerkva v zadnjih desetih letih. V tem času so z zgodovinskega stališča preiskovali različne načine, na katere so v preteklih stoletjih Cerkve izkazovale svojo skupnost. Tudi na tokratni skupščini so razpravljali o skupnosti in sporazumevanju med Cerkvami v prvih petih stoletjih. »V luči doseženega napredka upam, da se bodo odnosi med katoliško in vzhodnimi pravoslavnimi Cerkvami v bratskem duhu sodelovanja razvijali naprej«, je dejal sveti oče.

Podobna teološka dialoška komisija že od leta 1980 obstaja tudi med katoliško Cerkvijo in pravoslavnimi Cerkvami, ki so se ločile leta 1054.

Foto: splet

Kupi v trgovini

Vstopi v sveto pismo
Sveto pismo
27,50€
Nalaganje
Nazaj na vrh