Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež evropskim študentom: ‘Bodite kot emavška učenca!’

Objava: 14. 07. 2009 / 09:46
Oznake: Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:04
Ustavi predvajanje Nalaganje

Papež evropskim študentom: ‘Bodite kot emavška učenca!’

Papež spodbuja študente, naj v predavalnicah govorijo o Bogu

Papež Benedikt XVI. je minulo soboto nagovoril preko 1100 študentov in jih spodbudil za misijonsko delo na lastnih univerzah. Mlade je opogumil, naj pričujejo za Jezusa, naj v predavalnicah govorijo o Bogu in naj se trudijo preseči materialistični pogled na svet.

Študentje so se v Rimu zbrali na prvem evropskem srečanju univerzitetnih študentov, ki ga je organiziral Odbor za katehezo na šolah in univerzah pri Svetu evropskih škofovskih konferenc. Tema srečanja je bila ‘Novi emavški učenci: na univerzi kot kristjani’.

Papež je nekajkrat omenil temo ‘razvoja’, s čimer se je naslanjal na rdečo nit svoje najnovejše okrožnice ‘Ljubezen v resnici’. Ker so se študentje v Rimu zbrali na god sv. Benedikta, je papež dejal, da to srečanje evropskim škofovskim konferencam dokazuje, kako so študentje pripravljeni nadaljevati pot kulturnega razvoja, ki je tudi za sv. Benedikta pomenil temelj za človeško in krščansko zrelost ljudi v Evropi. Do tega razvoja bo prišlo, je nadaljeval papež, če bodo mladi posnemali emavška učenca in ‘vstalega Gospoda srečali v pristni cerkveni izkušnji’, še posebej med darovanjem svete maše.

Papež je študentom položil na srce, da bodo njihovi misijonarski poskusi uspešni le, če bodo pričali o svojem osebnem srečanju z Jezusom, z Resnico, ki osvetljuje pot vsemu človeštvu. Le na ta način lahko postanejo kvas družbe, ki naj bi jo poživila ljubezen evangelija. Papež je še pojasnil, da mora biti univerzitetna pastoralna dejavnost izražena ‘z vsemi teološkimi in duhovnimi povezavami’ in mora mladim pomagati, da bodo v svoji povezanosti s Kristusom znali zaznavati ‘globjo skrivnost človeka in zgodovine’.

Navzočnost kristjanov na univerzah po papeževih besedah postaja vse zahtevnejša, obenem pa privlačna, saj naj bi vera, tako kot že pred stoletji, nudila svoje usluge znanju, ki je resnično vodilo razvoja sodobne družbe. Znanje, oplemeniteno z vero, ljudem omogoča, da upajo in premagujejo skušnjavo ‘zgolj materialističnega pogleda na življenje in zgodovino’.

Vi ste prihodnost Evrope, je papež povedal mladim. Nova kultura, ki trenutno preveva Evropo in ves svet, nujno potrebuje intelektualce, ki bodo znali v predavalnice znova vnesti razprave o Bogu in ki bodo znali oživiti željo po iskanju Boga. Zato evropska Cerkev polaga visoke upe v predanost apostolskemu delu vseh mladih, ki se zavedajo izzivov in težav sodobnega časa, obenem pa prepoznavajo široke možnosti za pastoralno delo v univerzitetnem okolju, je svoj nagovor evropskim študentom zaključil papež.

Kupi v trgovini

Novo
1945: Dnevnik mojega križevega pota
Zgodovina
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh