Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež farmacevtom: Ste most med ljudmi in zdravstvenim sistemom

Ana Rupar
Za vas piše:
Ana Rupar
Objava: 02. 05. 2022 / 16:39
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 02.05.2022 / 16:46
Ustavi predvajanje Nalaganje
Papež farmacevtom: Ste most med ljudmi in zdravstvenim sistemom
Papež Frančišek med govorom predstavnikom Mednarodne zveze katoliških farmacevtov . FOTO: Vatican Media

Papež farmacevtom: Ste most med ljudmi in zdravstvenim sistemom

Papež Frančišek je v avdienco sprejel 15 predstavnikov Mednarodne zveze katoliških farmacevtov in se ob tem vsem farmacevtom na svetu zahvalil za njihovo predanost.

Sveti oče je poudaril pomembno vlogo farmacevtov v družbi, kar se je posebno izkazalo v času pandemije koronavirusa. Pandemija jih je namreč postavila v »prvo linijo«, v negotovem času so ljudem nemalokrat predstavljali neposredno pomoč, vir informacij in nasvetov.

Papež se je ob tem farmacevtom po vsem svetu zahvalil za njihovo raznoliko, hitro in človeško pomoč v času pandemije, poroča Vatican news.

Razbremenitev zdravstva in lajšanje socialnih napetosti

Po papeževih besedah lekarniški delavci dajejo k skupnemu dobremu dvojni prispevek. Po eni strani razbremenjujejo zdravstveni sistem, po drugi strani »lajšajo socialne napetosti«. 

Ob tem jih je označil za »most med ljudmi in zdravstvenim sistemom.« Pandemija je namreč po papeževih besedah »birokratiziran« zdravstveni sistem še oslabila, kar za bolnike predstavlja še težji dostop do zdravstvenih storitev.

Zaradi papeževih težav s kolenom srečanje ni potekalo v Apostolski palači, temveč v Domu Sv. Marte. FOTO: Vatican Media

Farmacija in ekologija

Opozoril je tudi prispevek, ki ga farmacevti lahko dajo k spreobrnjenju k celostni ekologiji. Vsi smo poklicani, da se naučimo zdravega načina življenja, del tega je zdrav način prehranjevanja in življenja na sploh, je dejal Sveti oče. Farmacevti pa po njegovem mnenju lahko »oblikujejo kulturo« za večje poznavanje zdravega načina življenja.

»Rekel bi, da nam lahko vi farmacevti pomagate razkrinkati prevare lažnega blagostanja in vzgajate za resnično dobro življenje, ki ne bo privilegij nekaterih, ampak bo na dosegu vseh,« je dejal papež in dodal, da dobro življenje, pomeni živeti »v sozvočju z okoljem, v sozvočju z vesoljem, z vsemi.«

Ob koncu je katoliške farmacevte zaupal v priprošnjo Device Marije in njihovega zavetnika sv. Janeza Leonardija.

Kupi v trgovini

Akcija
Glukozna revolucija
Zdravje
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh