Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež Frančišek aprila potuje na Malto

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 10. 02. 2022 / 15:27
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 10.02.2022 / 17:22
Ustavi predvajanje Nalaganje
Papež Frančišek aprila potuje na Malto
Papež je 8. oktobra 2021 v Vatikanu sprejel predsednika malteške vlade Roberta Abelo. FOTO: Vatican Media

Papež Frančišek aprila potuje na Malto

Papež Frančišek bo v začetku letošnjega aprila odpotoval na dvodnevni obisk na Malto, so danes sporočili iz Vatikana.

Matteo Bruni, vatikanski tiskovni predstavnik, je v sporočilu za javnost zapisal, da papež na povabilo predsednika Republike Malte, tamkajšnjih civilnih oblasti in Katoliške cerkve na Malti 2. in 3. aprila odhaja na apostolsko potovanje na ta sredozemski otok. Po navedbah Radia Vatikan bo sveti oče obiskal prestolnico Valletto, mesti Rabat in Floriana ter otok Gozo. Program in druge podrobnosti obiska bodo objavljeni v kratkem.

Papež bo obiskal prestolnico Valletto, mesti Rabat in Floriana ter otok Gozo.

Logotip načrtovanega papeževega obiska na Malti leta 2020, ki je bil zaradi koronaepidemije odpovedan. FOTO: Vatican Media

Papež naj bi po prvotnih načrtih Malto obiskal že 31. maja 2020, vendar je bilo apostolsko potovanje takrat zaradi koronaepidemije odpovedano. Že takrat je vatikanski tiskovni predstavnik Bruni napovedal, da bo sveti oče med obiskom, ko bo ta mogoč, odpotoval tudi na Gozo, enega izmed 21 otokov v malteškem arhipelagu.

 Reševanje migrantov v Sredozemlju ob obali Malte. FOTO: Vatican Media 

Tema apostolskega potovanja na Malto bo »Izkazali so nam neobičajno gostoljubje«, izpostavila pa naj bi stisko migrantov, ki prek Sredozemlja prihajajo v Evropo, ter spodbudila k novi evangelizaciji v tem otoškem narodu. Nanaša se na gostoljubje, ki so ga Maltežani izkazali apostolu Pavlu, potem ko je ladja, na kateri je plul proti Rimu, leta 60 doživela brodolom v njihovih vodah. Malteški nadškof Charles Scicluna pa je eden najtesnejših papeževih sodelavcev v boju proti spolnim zlorabam v Katoliški cerkvi.

Malteški nadškof Charles Scicluna je eden najtesnejših papeževih sodelavcev v boju proti spolnim zlorabam v Katoliški cerkvi.

Malto sta doslej obiskala že dva papeža: sv. Janez Pavel II. je tja potoval v letih 1990 in 2001, papež Benedikt XVI. pa leta 2010. Papež Janez Pavel II. je takrat za blaženega razglasil Georgea Preco, ki je leta 2007 postal prvi malteški svetnik.

Predsednik Malte George William Vella se je s papežem v Vatikanu srečal leta 2019. FOTO: Vatican Media  

Nalaganje
Nazaj na vrh