Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

»Papež Frančišek ima dober smisel za humor«

Objava: 21. 07. 2014 / 11:03
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:15
Ustavi predvajanje Nalaganje

»Papež Frančišek ima dober smisel za humor«

Papeževa nečakinja, poročena s Slovencem, v ekskluzivnem pogovoru za RTV Slovenija.

Papež Frančišek ima dober smisel za humor. Rad ima red. Vedno nam je vbijal v glavo, da moramo skrbeti za najrevnejše, je v ekskluzivnem pogovoru z dopisnico RTV Slovenija iz Rima in Vatikana Mojco Širok dejala papeževa nečakinja, ki je poročena s Slovencem. Povedala je, da Frančiška najbolj od vsega bolita nasilje in stradanje otrok. To, kar ga je prej skrbelo v Argentini, ga zdaj skrbi na svetovni ravni: trgovina z orožjem, z ljudmi, priseljenci. Kot poudarjajo pri Radiu Ognjišče, gre za prvi pogovor, ki ga je dala časnikarjem, odkar je bil njen stric izvoljen za papeža.

Maria Inés Narvaja dela kot lektorica strokovnih besedil na jezuitski Univerzi Salvador v Buenos Airesu. Njen mož je potomec slovenskih družin Voršič in Bajlec, ki sta se v Argentino izselili po drugi svetovni vojni. O stricu je povedala, da je bil vedno navzoč v njihovem življenju, stal jim je ob strani in jim svetoval. Zanje je bil avtoriteta. Postavljali so mu vprašanja o življenju, šoli, veri, medčloveških odnosih, in tudi sedaj še pogosto govorita. Kot je dejala, jim je vedno vbijal v glavo ‒ da morajo skrbeti za najrevnejše, da morajo kot laiki preko politike ali civilnih združenj pomagati drugim. Po njenih besedah papež politike ne vidi kot politične stranke, ampak kot obnovo domovine. Pravi, da je politika najvišja stopnja človekoljubja, usmiljenja, Božje ljubezni. Glede opredelitve levi – desni pravi, da stric ne mara oznak, je politično bitje, ki se izmika. »Lahko bi rekli, da se zavzema za najrevnejše in za družbeno pravičnost, ne pa tudi, ali je levičar ali desničar. Teološko gledano je morda bolj konservativen, pastoralno pa liberalen«, je dejala papeževa nečakinja.

Na vprašanje, kakšen se ji njen stric zdi danes, pravi: »Srečen in zadovoljen. Včasih je utrujen, ampak na splošno je v redu.« S svojimi ukrepi jih ne preseneča. Maria Inés meni, da katoliško Cerkev spreminja v Cerkev, ki bo manj klerikalna in bolj bratska, v Cerkev, ki bo zmožna dialoga. Cerkev želi očistiti in jo duhovno okrepiti. To pa mu ne bo uspelo samemu, zato nas prosi, naj veliko molimo, je v ekskluzivnem pogovoru z dopisnico RTV Slovenija Mojco Širok dejala papeževa nečakinja Maria Inés Narvaja.

Na vprašanje, ali je o svojih težavah kdaj govoril z družino, Maria Inés odgovarja: »Nikoli, nikoli. Pri tem je tako nedostopen, da je prav neverjetno. Včasih sem ga spraševala, vendar ni nikoli ničesar rekel. Tudi glede politike ne. Spraševala sem ga, koga naj volim, a mi ni nikoli odgovoril. Nikoli. Zelo je zadržan. Nikoli ne veš, o čem premišljuje.«

Ko so ga lani izvolili in je zamujal na balkon, si ga je predstavljala, kako si s škarjami reže okraske s plašča. Najprej je videla čevlje. »Preden je Benedikt XVI. odstopil, sva imela zelo lep pogovor o papeštvu in o Cerkvi, o tem, kakšna Cerkev bi mi bila všeč. Vprašala sem ga, ali bi nosil rdeče čevlje. Ko je bil izvoljen, me je poklical in rekel: »Nisem obul rdečih čevljev.« Nikoli ni dovolil, da bi mu nesla torbo ali da bi ga peljala z avtomobilom. Rekel je, da ne, da bo šel s podzemno železnico ali pa z avtobusom«, je dejala.

O stikih s Slovenci in Slovenijo pa je v pogovoru s Širokovo še povedala: »Vem, da je bil dvakrat v Sloveniji. Moja tašča mu je za praznike vedno spekla potico, moji otroci pa so mu pobarvali pirhe. Letos so mu za veliko noč izdelali pirh z grbom nogometnega kluba San Lorenzo. Poslala sem mu fotografijo po elektronski pošti. Slovenske običaje sicer pozna že od prej. Ko sem še hodila s svojim možem, mi je dejal, naj se pripravim na potico in pirhe.«

Vir: Radio Ognjišče / M. M. Š.
Foto: arhiv Družine (T. S.)

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh