Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež Frančišek: nasmeh lahko osmisli bolnikov dan [VIDEO]

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 05. 11. 2021 / 18:13
Oznake: Cerkev, Papež, Zdravje
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 05.11.2021 / 18:22
Ustavi predvajanje Nalaganje
Papež Frančišek: nasmeh lahko osmisli bolnikov dan [VIDEO]
Papež se je vsem zaposlenim na kliniki znova zahvalil za vso skrb in strokovnost, ki jo namenjajo tamkajšnjim pacientom FOTO: Vatican Media

Papež Frančišek: nasmeh lahko osmisli bolnikov dan [VIDEO]

Papež Frančišek je danes na rimski polikliniki Gemelli, kjer je v letošnjem juliju prestal zahtevno operacijo črevesja, obhajal slovesno bogoslužje ob 60-letnici delovanja Fakultete za medicino in kirurgijo Katoliške univerze Srca Jezusovega.


Papež se je vsem zaposlenim na kliniki znova zahvalil za vso skrb in strokovnost, ki jo namenjajo tamkajšnjim pacientom. Kot poroča avstrijski Kathpress, je polikliniko označil kot »dar«, za katerega je neizmerno hvaležen.

Pomembno je, tako sveti oče, da se ravno v obdobju epidemije spominjamo tudi najbolj trpečih obdobij. Kajti brez spomina »v današnji naglici, med tisočerimi opravki in nenehnimi skrbmi, izgubljamo sposobnost, da bi nas nekaj ganilo in bi občutili sočutje«. Spomin deluje prek »srca«, se je Frančišek poigral z uradnim imenom univerze. »Če poenostavimo: lahko bi rekli, da se spominjamo nekoga ali nečesa, ko se dotakne našega srca, ko se poveže z določenim čustvom ali s pomanjkanjem čustva.«

Brez spomina izgubljamo sposobnost za sočutje.

Vsakdo bi moral gojiti »umetnost spomina«, se vsak dan, tudi v težkih trenutkih, spominjati naklonjenega nasmeha, lepih besed in srečanj. »To so spomini ljubezni,« je pojasnil papež Frančišek, in dodal, da so ti posebej pomembni v bolnišnicah, saj lahko bolniku osmislijo dan.

FOTO: Vatican Media

V zdravstvu pa sta nujno potrebna tudi gorečnost in tolažba: kljub mnogim čudovitim napredkom, ki jih vidimo tudi na medicinskem področju, je v svetu vedno več redkih in neznanih bolezni. Velik izziv za človeštvo je, da sledi napredku na vseh področjih.

Katoliška univerza Srca Jezusovega je bila ustanovljena decembra 1921 in torej obhaja stoletnico obstoja.

»Universita Cattolica del Sacro Cuore« (Katoliška univerza Srca Jezusovega) je kot katoliška ustanova s sedežem v Milanu in izpostavami v večjih italijanskih mestih ena največjih zasebnih univerz v Evropi. Poleg milanskega sedeža ima svoje oddelke v Brescii, Piacenzi, Cremoni in Rimu. Univerza ima več kot 42.000 študentov in dve fakulteti. Ustanovljena je bila decembra 1921 in torej obhaja stoletnico obstoja.

FOTO: Vatican Media

Medicinska fakulteta ima sedež v Rimu. Njen univerzitetni klinični center je poliklinika Gemelli, ki še danes velja za eno najboljših rimskih bolnišnic. Ime je dobila po zdravniku in psihologu p. Agostinu Gemelliju (1878-1959). Po nenadni smrti papeža Janeza Pavla I. (1978) so v desetem nadstropju klinike uredili posebne prostore za zdravniško oskrbo papežev.

Kupi v trgovini

Danielov post
Zdravje
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh