Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež Frančišek o vprašanju ločenih v Cerkvi

Objava: 18. 09. 2013 / 09:41
Oznake: Družba, Duhovnost
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:12
Ustavi predvajanje Nalaganje

Papež Frančišek o vprašanju ločenih v Cerkvi

Duhovniki naj bi ponovno poročene pare spremljali z vso ljubeznijo in sprejetostjo.

Papež Frančišek je na ponedeljkovem srečanju z duhovniki spregovoril tudi o vlogi družin in položaju ločenih, ki si potem ustvarijo nove skupnosti, poročajo pri Radiu Ognjišče. Verniki bi se po besedah svetega očeta v župnijah morali počutiti doma. Duhovniki pa naj bi te pare spremljali z vso ljubeznijo in sprejetostjo. Vprašanju zakonske pastorale z antropološkega vidika bo posvečena prihodnja sinoda škofov, pa tudi srečanje papeža Frančiška s kardinali, ki naj bi mu pomagali voditi Cerkev. Srečanje je predvideno med 1. in 3. oktobrom letos.

Problem zakonske pastorale je po papeževih besedah zelo obsežen. Glede ločenih je v Cerkvi takole: če so samo ločeni in ostanejo samski, lahko prejemajo obhajilo, če pa se znova poročijo, ga ne smejo. Vendar po papeževih besedah temeljni problem ni le v prejemanju evharistije. Gre za velik problem odgovornosti Cerkve do družin, ki živijo v teh okoliščinah, je poudaril sveti oče. Cerkev mora zato po njegovih besedah narediti nekaj v smeri reševanja problema ničnosti zakonov. Prav te družine so namreč po njegovih besedah tista življenjska obrobja, kamor se mora odpraviti Cerkev.

O tem je spregovoril tudi na pogovoru s časnikarji na poti iz Brazilije. »Mislim, da moramo na to vprašanje pogledati v luči celotne zakonske pastorale. Zato sta potrebni dve stvari. Najprej bo to ena od tem, o kateri se bomo posvetovali z osmimi kardinali 1., 2. in 3. oktobra letos. Govorili bomo namreč o tem, kako iti naprej v zakonski pastorali

Omenjena tema bo tudi vodilo prihodnje škofovske sinode, o čemer se je papež Frančišek pogovarjal z njenim tajnikom. »Ko sva se pogovarjala, sva prišla do zaključka, da naj bi obravnavali vero in kako nam ta pomaga načrtovati v družini. Poglobili bomo zakonsko pastoralo.« Cerkev je torej na poti do globlje zakonske pastorale, ki pa vključuje številna zelo različna vprašanja. Kot je še dejal papež Frančišek, je po mnenju kardinala Quarrancina polovica zakonov ničnih, ker se mnogi poročijo še povsem nezreli, ne zavedajo se v polnosti, da gre za vse življenje, ali pa se poročijo, ker je pač takšno splošno mnenje v družbi. Po besedah svetega očeta tudi to zadeva zakonsko pastoralo. Zato bo potrebno znova pregledati pravno vprašanje ničnosti zakonov, saj naj cerkvena sodišča ne bi zadoščala.

Vir: Radio Ognjišče

Foto: arhiv Družine / O. N.

Kupi v trgovini

Jordan Peterson, Bog in krščanstvo
Duhovna rast
27,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh