Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež Frančišek potuje na azijski dan mladih

Za vas piše:
Katja Cingerle
Objava: 12. 08. 2014 / 10:12
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:15
Ustavi predvajanje Nalaganje
Papež Frančišek potuje na azijski dan mladih

Papež Frančišek potuje na azijski dan mladih

Papež bo v naslednjih dneh obiskal Južno Korejo, kjer se bo srečal z mladimi katoličani.
Papež bo v naslednjih dneh obiskal Južno Korejo, kjer se bo srečal z mladimi katoličani. Preden jih bo obiskal, jim je poslal sporočilo: »Kot veste, prihajam ob priložnosti šestega azijskega dneva mladih. Mladim bom posebej prinesel Gospodov poziv: 'Mladina Azije, vstani! Slava mučencev se sveti nad teboj.' Luč vstalega Kristusa se kot v ogledalu sveti v pričevanju Pavla Yun Ji-chunga in 123 tovarišev, vseh mučencev vere, ki jih bom prihodnjega 16. avgusta v Seulu razglasil za blažene. Mladi so nosilci upanja in moči za prihodnost; so pa tudi žrtve moralne in duhovne krize našega časa. Zato si želim njim in vsem oznaniti edino ime, v katerem smo lahko zveličani: Jezus, Gospod.« Papež je mlade še pozval, naj spoštujejo starejše kot varuhe krščanskega izročila.


Na logotipu letošnjih azijskih dni mladih je Jezusov križ kot arhetip križanih mučencev, rdeča in modra kaplja simbolizirata kri in vodo, ki je stekla z Jezusove strani na križu, ter kri in znoj korejskih mučencev. Y predstavlja mlade, kako delijo duhovnost z mučenci, ostali dve črki pa Jezusa kristusa kot alfo in omego, ki je vedno z nami. Skupaj pa so tri črke okrajšava za 6. dneve mladih z letnico 2014.
Mučenci, ki jih bo proglasil za blažene, so umrli med nasilnim preganjanjem kristjanov konec 18. in v sredini 19. stoletja.

To bo prvi papežev obisk Južne Koreje, odkar jo je leta 1989 obiskal sv. Papež Janez Pavel II.

Šestih azijskih dni mladih naj bi se udeležilo okoli 6000 mladih katoličanov iz Azije. Na srečanjih se mladi oblikujejo programe in načrte za njihovo prihodnje duhovno življenje. To je tudi priložnost, da raziščejo in obnovijo svojo vero, tako da delijo evangelij z drugimi skozi pravičnost in mir. Azijski dan mladih vključuje tudi izmenjavo verskih izkušenj z drugimi verskimi skupinami.

Na izbran dan in na izbranem kraju so molitve, pogovori, festivali, predavanja in delavnice. Začetek srečanja mladih kristjanov sega v leto 1999, ko je bil prvi dan mladih na Tajskem, drugi, leta 2001 pa je bil organiziran v Tajvanu, nato 3. leta 2003 v Indiji, 2006 v Hongkongu,, 2009 pa na Filipinih. Letos se bodo mladi katoličani družili od 13. do 17. avgusta v Južni Koreji. Začelo se bo z mašo v svetišču Solmoeju, kjer se je rodil prvi korejski duhovnik in mučenec, sv. Andrej Kim Daegon. Svetišče bo obiskal tudi papež Frančišek, ki bo na veliki šmaren v Daejeonu daroval mašo, v Haemiju pa bo imel nato v nedeljo sklepno mašo ob šestih azijskih dnevih mladih.

Leta 1991 so se kristjani iz 30 azijskih držav udeležili foruma ob svetovnem dnevu mladih na Poljskem in se domislili, da bi lahko tudi sami organizirali srečanje za azijske katoličane. Čez dve leti so se o tem pogovarjali na konferenci v Bangkoku, kjer so predlagali, da bi oblikovali delovno skupino, ki bi delovala kot župnijska podružnica Zveze azijskih škofovskih konferenc. Prizadevali bi si za zbiranje podpore za mladinske voditelje organizacije za krepitev medsebojnega sodelovanja in povezovanja med mladimi župnijskimi skupinami iz azijskih držav. Mladinska zveza je bila uradno ustanovljena leta 1994. Od takrat so uspešno organizirali vrsto dejavnosti za mlade azijske katoličane, med drugim se tudi srečujejo se ob svetovnem dnevu mladih, na srečanjih azijskih mladih ministrov in ob azijskem dnevu mladih.




Viri: www.ayd2014.org, Radio Vatikan, STA

Kupi v trgovini

Oče, zgodi se tvoja volja
Molitveniki
1,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh