Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež Frančišek pozval k solidarnosti z begunci

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 20. 06. 2013 / 16:47
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 19.06.2021 / 10:40
Ustavi predvajanje Nalaganje
Papež Frančišek pozval k solidarnosti z begunci

Papež Frančišek pozval k solidarnosti z begunci

Med včerajšnjo splošno avdienco je sveti oče dejal, da 'v obrazu beguncev prepoznamo obličje Kristusa'; potožil je tudi zaradi notranje razdvojenosti v Cerkvi in 'malenkostnih interesov posameznikov'.

Papež Frančišek je vernike po vsem svetu pozval k solidarnosti z begunci. Med včerajšnjo splošno avdienco na Trgu sv. Petra v Vatikanu je države, ki begunce sprejemajo, prosil za razumevanje in gostoljubje do novoprišlekov. »Ne smemo ostati brezčutni do teh družin in do vseh naših pregnanih bratov in sester«, je Frančišek položil na srce zbranim vernikom pred današnjim dnevom preseljencev in beguncev.

Številne družine so prisiljene na vrat na nos zapustiti svojo domovino, če se želijo izogniti versko, etnično ali politično pogojenemu nasilju. Nevarnostim pobega se pogosto pridružijo še težave, ki se pojavijo ob bivanju v tuji kulturi. Papež je izrekel iskreno zahvalo vsem ljudem in ustanovam, ki se posvečajo beguncem. »V obrazu beguncev namreč prepoznamo obličje Kristusa«, je prepričan sveti oče.Dan preseljencev in beguncev, ki ga vsako leto obhajamo 20. junija, je bil razglašen leta 1914 na pobudo tedanjega papeža Benedikta XV. Kasneje je pokroviteljstvo nad spominskim dnem prevzela Organizacija Združenih narodov, od leta 2001 pa velja za mednarodni praznik.

V svojem nagovoru med avdienco je papež katoličane pozval k strnjenosti. Cerkev je sicer sestavljena iz številnih udov, ti pa z Jezusom kot glavo tvorijo celoto, je pojasnil Frančišek. Verniki naj bi po njegovih besedah stali ob strani papežu in škofom, kajti ti so orodje v službi edinosti in skupnosti. »V Cerkvi obstaja različnost nalog in funkcij, v Cerkvi ni očitne uniformiranosti«, je poudaril sveti oče.Ljudi je pozval, naj presežejo svojo osebno častihlepnost in nagnjenost k razdvajanju ter naj skušajo poiskati skladnost v znamenju krščanskega sporočila. V prostem nagovoru je Frančišek potožil tudi zaradi notranje razdvojenosti med krščanskimi veroizpovedmi. »Koliko škode so povzročili malenkostni interesi Cerkve! Razdvojenost med nami, katoličani, pa tudi med krščanskimi skupnostmi, med pravoslavnimi, med evangeličani.« »Cerkev ni nekakšna dobrodelna organizacija, ni politično ali kulturno združenje«, je nadaljeval papež. Kot živo telo stopa skozi zgodovino in v njej deluje. Zato bi morali verniki okrepiti svojo povezanost z Jezusom, brez katerega Cerkev ne more preživeti. »Zaupajmo se mu, usmerjajmo naše življenje po evangeliju, hranimo se z vsakodnevno molitvijo, s poslušanjem Božje besede, z udeležbo pri zakramentih«, je sveti oče pozval več deset tisoč zbranih vernikov, ki so se v vročem poletnem vremenu zbrali na Trgu sv. Petra.

V svojem kratkem sporočilu na socialnem omrežju Twitter, poslanem kmalu po koncu avdience, pa je papež pozval k oznanjevanju evangelija: »Kristjan pogumno oznanja evangelij. Veselja, ki izhaja iz prijateljstva s Kristusom, ne zna zadržati zase.«


Vir: Kathpress
Foto: news.va


Kupi v trgovini

Molitev na pet prstov
Molitveniki
2,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh