Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež Frančišek pred 17 leti prejel kardinalski naziv

Za vas piše:
M. Š.
Objava: 22. 02. 2018 / 08:28
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 22.02.2018 / 11:05
Ustavi predvajanje Nalaganje

Papež Frančišek pred 17 leti prejel kardinalski naziv

Jorgeju Mariu Bergogliu ga je podelil tedanji papež Janez Pavel II.

Včeraj je minilo 17 let, odkar je Jorge Mario Bergoglio prejel kardinalski naziv. 21. februarja 2001 mu ga je podelil tedanji papež Janez Pavel II. Vatikanski spletni portal Vatican News je 17-letnico Frančiškovega kardinalstva obeležil z objavo video posnetka, ki prikazuje kardinalsko imenovanje in nekatere druge pomembne trenutke v življenju papeža Frančiška.



Od dneva imenovanja so se oči javnosti obrnile v »kardinala, ki prihaja od daleč in zase ne sprejema kraljeve obravnave«, kakršne so sicer deležni kardinali. Že leta 2005 je veljal za »papabile«, vendar je konsistorij tedaj za novega papeža izbral Josepha Ratzingerja.

Za potovanje na konsistorij leta 2001 Bergoglio ob sebi ni želel imeti spremstva iz Buenos Airesa. Prijatelje je povabil, naj denar, ki bi ga plačali za letalsko vozovnico, namenijo ubogim ali kakšni človekoljubni ustanovi. Po konklavu leta 2013 je storil enako.

Za kardinalsko imenovanje si ni kupil novega rdečega talarja, ampak si je dal prilagoditi talar svojega predhodnika, Antonia Quarracina, ki je umrl leta 1998. Poleg tega naj bi še danes uporabljal isto mitro, ki jo je prejel ob škofovskem posvečenju.

Vir: www.vaticannews.va / Aleteia
Foto: Vatican News

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh