Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež Frančišek prvič gost v pogovorni oddaji

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 05. 06. 2023 / 09:47
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 05.06.2023 / 10:58
Ustavi predvajanje Nalaganje
Papež Frančišek prvič gost v pogovorni oddaji
Drugi gostje v oddaji so papežu in občinstvu pripovedovali svoje življenjske zgodbe. FOTO: YouTube/zajem zaslona

Papež Frančišek prvič gost v pogovorni oddaji

Papež Frančišek je minuli konec tedna prvič nastopil kot gost v televizijskem studiu.

V soboto je sodeloval pri snemanju verske oddaje »A Sua immagine« (Po Njegovi podobi), včeraj pa je bila oddaja predvajana na italijanskem kanalu Rai 1, poročajo tamkajšnji mediji. Poleg papeža so v oddaji sodelovali tudi drugi gostje, ki so voditelju Katoliške cerkve in občinstvu pripovedovali svoje življenjske zgodbe.

Med njimi sta bila zaporniški kaplan in redovnica, ki skrbi za invalide. Svojo zgodbo je povedal sin nigerijskih priseljencev, ki je na olimpijskih igrah osvojil zlato medaljo, in starši umrle deklice, ki so papeža spoznali med njegovim zadnjim bivanjem v bolnišnici.

Papež se je v oddaji zdel nekoliko zadržan, odgovarjal je na vprašanja o vzgoji otrok in o nasilnih mladostnikih.

Največ besede so imeli moderatorka in gostje oddaje. Papež se je zdel nekoliko zadržan, odgovarjal je na vprašanja o vzgoji otrok (starši naj bi se z njimi igrali, jim postavljali meje in izkazovali ljubezen) in posebej o nasilnih mladostnikih (»Objemite jih, da bodo občutili, kako je ljubezen močnejša od nasilja«). Glede umrle deklice ter teme o bolečini in žalovanju je papež svetoval bližino z dejanji in brez besed.

Papež je v oddaji spregovoril tudi o enem od svojih najljubših motivov: Mariji, ki razvezuje vozle, naslikani v obdobju nemškega baroka. Slikar ni bil velik umetnik, vendar je bila papežu všeč zgodba o sliki: legenda pravi, da naj bi slikar preživljal zakonsko krizo. Ponudil je, da bo to sliko naslikal za Devico Marijo, ta pa naj bi razvezala vse vozle, ki so povzročali težave v zakonu. »In na koncu vidimo, da je Devica Marija naredila čudež, in zakon se je nadaljeval,« je pojasnil Frančišek.

Papež je v rimskem televizijskem studiu v omenjeni pogovorni oddaji sodeloval približno eno uro . Oddaja je nastala leta 1997 v sodelovanju med televizijsko postajo RAI in Italijansko škofovsko konferenco. Predvajajo jo ob sobotah popoldne in nedeljah dopoldne na nacionalni televiziji.

Nalaganje
Nazaj na vrh