Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež Frančišek v Sveti deželi

Objava: 24. 05. 2014 / 19:30
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:14
Ustavi predvajanje Nalaganje

Papež Frančišek v Sveti deželi

Sveti oče se je danes sestal z jordanskim kraljem in s predstavniki tamkajšnje oblasti.

Papež Frančišek se je danes zjutraj odpravil na svoje drugo mednarodno apostolsko potovanje, tokrat pod geslom Da bi bili vsi eno. Sveti oče bo v treh dneh obiskal tri države.



Danes okoli poldneva je pristal v jordanski prestolnici Aman. Tam so papeža Frančiška med drugim pričakali predstavnik jordanskega kralja Abdullaha II., princ Ghazi bin Muhammad, apostolski nuncij v Jordaniji msgr. Giorgio Lingua, latinski patriarh v Jeruzalemu Fouad Twal in kustos Svete dežele, p. Pierbattista Pizzaballa.

V kraljevi palači v Amanu je svetega očeta sprejel kraljevi par, po sprejemni slovesnosti je bilo na programu srečanje s predstavniki jordanske oblasti, diplomatskega zbora in nekaterih verstev. Ob tem je papež predstavil svoj prvi nagovor na jordanskih tleh. V njem je izpostavil prizadevanje Jordanije za pomoč beguncem, poudaril pa je tudi, da je Hašemitska kraljevina Jordanija »dežela, bogata v zgodovini in velikem verskem pomenu za judovstvo, krščanstvo in islam«. Papež je poudaril, da si tudi katoliška Cerkev v skladu s svojimi možnostmi želi prizadevati za podporo beguncem in drugim, ki potrebujejo pomoč, in sicer predvsem preko jordanske Karitas.

Sveti oče je v nagovoru izrazil tudi globoko spoštovanje do muslimanske skupnosti. Jordanski kralj spodbuja primerno razumevanje kreposti, ki jih islam izpoveduje, in vedro sobivanje vernikov različnih veroizpovedi. Papež ga je označil kot »moža miru in ustvarjalca miru« ter se mu za to zahvalil. Jordaniji je izrazil hvaležnost tudi za podporo številnim pomembnim pobudam, katerih cilj je medverski dialog in razumevanje med judi, kristjani in muslimani.

Papež Frančišek je poseben pozdrav namenil krščanskim skupnostim, ki so v državi navzoče že vse od apostolske dobe in nudijo svoj prispevek za skupno dobro družbe, v katero so polno vključene. Kristjani se čutijo in so državljani v polnem pomenu besede ter nameravajo prispevati h gradnji družbe skupaj s svojimi muslimanskimi sodržavljani, je dejal papež. Ob koncu je jordanskemu kraljestvu in tamkajšnjemu prebivalstvu zaželel miru in blaginje ter izrazil svoje upanje, da bi njegov obisk »prispeval k razvijanju in pospeševanju dobrih ter prisrčnih odnosov med kristjani in muslimani«, in še, da bi nas Bog vse »obvaroval pred strahom pred spremembami«.

Vir: Radio Vatikan / M. M. Š.
Foto: splet

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh