Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež Frančišek in zvezda barcelonske »Svete Družine« [VIDEO]

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 09. 12. 2021 / 16:11
Oznake: Cerkev, Papež, Praznik
Čas branja: 5 minut
Nazadnje Posodobljeno: 09.12.2021 / 16:36
Ustavi predvajanje Nalaganje
Papež Frančišek in zvezda barcelonske »Svete Družine« [VIDEO]
Večerni obris katalonske prestolnice je zdaj bogatejši za veliko žarečo zvezdo FOTO: Vatican Media

Papež Frančišek in zvezda barcelonske »Svete Družine« [VIDEO]

Državljanske vojne in gospodarske krize niso ustavile gradnje – in tudi med koronaepidemijo se dela na znameniti baziliki »Svete Družine« v Barceloni nadaljujejo.


Na včerajšnji slovesni praznik brezmadežnega spočetja Device Marije so v Barceloni v večernem mraku blagoslovili drugi najvišji zvonik svetišča, posvečen Preblaženi Devici, katerega vrh krasi okoli šest metrov velika žareča zvezda. Papež Frančišek je ob tej priložnosti vernikom barcelonske nadškofije namenil posebno video sporočilo, v katerem jim v zgled ponuja Marijo kot »Zvezdo nove evangelizacije«, poroča spletni portal Vatican News.

»S prisrčnim frančiškanskim pozdravom se z vami povezujem iz Rima v trenutku, ko se prižiga zvezda stolpa Device Marije v baziliki Svete Družine,« je svoje sporočilo začel sveti oče. Trenutek je bil izjemno slovesen: večerni obris katalonske prestolnice je zdaj bogatejši za veliko žarečo zvezdo.

Jezusov zvonik bo najvišji na svetu

Steklena zvezda tehta več kot pet ton, krasi pa 138 metrov visok zvonik, ki se dviga nad barcelonsko mestno četrtjo Eixample. Le zadnji zvonik, trenutno še v gradnji, ki bo posvečen Jezusu, bo še višji – predvidoma 172 metrov. S tem bo presegel doslej najvišji cerkveni zvonik na svetu, namreč gotski zvonik stolnice v nemškem Ulmu, ki meri 161 metrov.

Jezusov zvonik bazilike Svete Družine bo presegel doslej najvišji cerkveni zvonik na svetu, gotski zvonik stolnice v nemškem Ulmu.

Papež Frančišek se v svojem video sporočilu seveda ni predolgo posvečal arhitekturnim podrobnostim. »Želim si, da bi moj pozdrav na poseben način dosegel najbolj uboge v tem velikem mestu, bolnike, ljudi, ki jih je prizadela koronaepidemija, ostarele, mlade, katerih prihodnost je iz različnih razlogov ogrožena, ljudem, ki doživljajo preizkušnje. Dragi prijatelji, za vse vas se danes blešči zvezda Marijinega stolpa!«

FOTO: Vatican Media

Nadaljevanje gradnje se zavlačuje

Antoniju Gaudíju (1852–1926), nadarjenemu arhitektu, bi ta izredna posvetitev njegovega dela ubogim in pomoči potrebnim gotovo ugajala: za človeka, ki je leta 1882 na lastno pobudo ter z veliko osebnega žrtvovanja in odrekanja začel gradnjo bazilike, je bil leta 2000 odprt beatifikacijski postopek.  

Sicer pa nadaljnja gradnja bazilike Svete Družine še danes ni stvar Cerkve, temveč zasebnega sklada. Financirajo jo izključno z izkupičkom denarja od vstopnin: do izbruha koronaepidemije je bilo najznamenitejše svetišče v Španiji najbolj obiskana znamenitost, dnevno si jo je ogledalo okoli 12.000 oseb, zaradi korone pa je število romarjev in turistov močno upadlo, kar seveda še zavlačuje potrebna gradbena dela. Bazilika je bila leta 2005 uvrščena na Unescov seznam svetovne kulturne dediščine.

Marija je  Zvezda nove evangelizacije.

Frančišek je izrekel pohvalo Gaudíjevemu načrtu, da bi Marijin zvonik krasila zvezda. »Marija je dejansko Zvezda nove evangelizacije. Ko dvigamo pogled k zvezdi, ki krona stolp, vas povabim, da premišljujete o naši Materi: vsakokrat ko se ozremo na Marijo, znova začnemo verovati v revolucionarno moč nežnosti in ljubezni.«

Tudi Marija je, podobno kot bazilika Svete Družine, »umetnina«, saj je bila »v popolnem soglasju z Božjim načrtom zanjo«. »Ona je polna navzočnosti Boga, ki je v njenem naročju postal človek. Zato jo Gaudí tudi postavlja v središče portala ljubezni, ko nam podarja Dete Jezusa pod pozornim pogledom sv. Jožefa, da bi v njegovo Cerkev vstopali goreči od ljubezni do Boga in do ljudi,« tako sveti oče.

Benedikt XVI. je baziliko »Sagrada Familia« blagoslovil pred enajstimi leti

Sporočilo papeža Frančiška, ki ga je pred kamero prebral v svoji delovni sobi v Vatikanu, je povsem prepleteno z omembami Gaudíjevih načrtov za baziliko Svete Družine. Te je občudoval tudi upokojeni papež Benedikt XVI., ko je cerkev in oltar novembra 2010 blagoslovil med apostolskim obiskom v Španiji. »Kot puščice kažejo na absolutnost luči,« je nemški papež tedaj dejal o zvonikih bazilike – in danes, po 140 letih gradnje, je končno zaključena tudi gradnja Marijinega zvonika.

»Naj vas zvezda, ki od danes naprej sveti, razsvetli, da boste enkrat za vselej rekli da Gospodovi milosti in odločen ne grehu. (…)Prosim, da bi vsak izmed vas pripomogel, da bo Barcelona prijetnejša za življenje in gostoljubnejša za vse. (…) Naj Sveta Marija s svojo svetlo zvezdo bdi nad družinami! (…)Naj Devica Marija bdi nad vašimi domovi, nad vašimi šolami, univerzami, uradi, trgovinami, bolnišnicami, zapori.«

FOTO: Vatican Media

Betlehemska zvezda na vrhu Marijinega zvonika

Stekleno zvezdo so na vrh Marijinega zvonika bazilike Svete družine namestili minuli petek in s tem zaključili dela na Marijinem zvoniku, ki ga je na včerajšnji praznik Brezmadežne blagoslovil barcelonski nadškof kardinal Juan Jose Omella.

Zvezda bo zažarela vsak večer in osvetlila celoten zvonik, ki ga sestavlja skoraj 800 okenc – čudovit praznik luči v letošnjem adventnem času. Nova pridobitev bo spremenila obris španske sredozemske prestolnice: z vseh strani bo od daleč vidna, kako žari nad mestom.

Leta 2026 bo minilo sto let od smrti arhitekta Gaudija.

Bazilika Svete Družine je projekt, ki si ga je v 19. stoletju zamislil arhitekt Antoni Gaudí. Cerkev je začel graditi leta 1883. Gradnja v teh dneh končanega zvonika je trajala 140 let. Najvišji zvonik svetišča, posvečen Jezusu, je trenutno še v gradnji. Sprva je bilo mišljeno, da bi gradnjo celotnega svetišča zaključili do leta 2026, ko bo minilo 100 let od Gaudijeve smrti, vendar to žal ne bo mogoče. Zadnji zvonik bo najverjetneje končan šele v letih med 2030 in 2040. Arhitekt Gaudí je leta 1926 umrl v prometni nesreči.

Nalaganje
Nazaj na vrh