Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež imenoval novega praškega nadškofa

Objava: 15. 02. 2010 / 10:20
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:05
Ustavi predvajanje Nalaganje

Papež imenoval novega praškega nadškofa

Imenovanje novega praškega nadškofa močno odmeva tudi v čeških političnih krogih

Dosedanjega škofa v škofiji Hradec Kralove je papež Benedikt XVI. minulo soboto imenoval za novega nadškofa v češki prestolnici Pragi. Novi nadškof bo nasledil kardinala Miloslava Vlka, čigar ponujeni odstop je sveti oče sprejel istočasno. Vlk je praško nadškofijo vodil od leta 1991.

Dominik Duka, rojen leta 1943, je pred dvainštiridesetimi leti stopil v dominikanski red in bil leta 1970 posvečen v duhovnika. Po petih letih dela na župniji v severnem delu praške nadškofije mu je bilo leta 1975 odvzeto državno dovoljenje za opravljanje duhovniške službe. Naslednjih petnajst let je delal kot risar v tovarni avtomobilov Škoda v Plznu. Ves ta čas pa je dejavno sodeloval pri izobraževanju dominikanskih novicev.

Med leti 1986 in 1998 je Duka opravljal dolžnosti provinciala svojega reda na Češkem in Moravskem. Po padcu komunističnega režima je postal predsednik Konference redovnih predstojnikov na Češkem, med leti 1992 in 1996 pa je bil dejaven kot podpredsednik Zveze evropskih konferenc redovnih predstojnikov. Na tej funkciji se je leta 1994 v Vatikanu udeležil svetovne škofovske sinode o redovnem življenju. Med leti 1990 in 1999 je Duka kot gostujoči docent za svetopisemska znanja in svetopisemsko antropologijo predaval na univerzi v Olomoucu.

Leta 1998 je tedanji papež Janez Pavel II. Dominika Duko imenoval za škofa v škofiji Hradec Kralove.

Imenovanje novega praškega nadškofa močno odmeva tudi v čeških političnih krogih. Papežu Benediktu XVI. je zahvalno pismo poslal predsednik Češke republike Vaclav Klaus, v katerem je svetemu očetu izrazil ‘svoje zadovoljstvo, da je eno izmed najbolj reprezentativnih cerkvenih funkcij prevzela od vseh spoštovana osebnost’. Po Klausovih besedah novoimenovani nadškof sodi med ‘najvplivnejše osebnosti na Češkem’ in ima sposobnost, da ‘na opazen način prispeva k razvoju dialoga in povezavam različnih strani’. Češka javnost ‘pozna njegov način dela in njegove nazore’.

V pismu škofu Duki je češki predsednik zapisal, da z njegovim imenovanjem ‘na čelo praške nadškofije in s tem na položaj češkega primasa’ pridobi ne le češka katoliška Cerkev, pač pa celotna Češka republika.

Predsednik Klaus je naslednika kardinala Vlka že naslednji ponedeljek povabil na srečanje. Kot piše praški dnevnik ‘Lidove Noviny’, je Duka blizu Klausovi stranki, Demokratični državljanski stranki, leta 2008 pa naj bi kot ‘najsposobnejši diplomat med češkimi škofi med poslanci krščanskih demokratov dosegel ponovno izvolitev Klausa za predsednika’.

Imenovanja Dominika Duke se je razveselil tudi Klausov predhodnik Vaclav Havel. V svojem pisanju je izrazil svoje veselje nad dejstvom, da ‘katoliška Cerkev z imenovanjem Duke prehaja v novo fazo svojega bogatega življenja’ in da s tem ‘v novo obdobje vstopa tudi duhovno življenje celotne države, ki potrebuje novih dražljajev kot soli’. Nekdanji predsednik Havel je novemu primasu zaželel ‘obilo uspehov pri ne najlažjem delu’.

Nekdanji predsednik vlade Mirek Topolanek, ki zdaj zastopa najmočnejšo vladno stranko, je novemu nadškofu zapisal, ‘da je že imel priložnost spoznati njegovo delovanje v Cerkvi in družbi’. Izrazil je svoje prepričanje, da je Duka za to vlogo najprimernejši.

Predsednik največje opozicijske stranke, socialnih demokratov, prav tako nekdanji predsednik vlade Jiri Paroubek, pa od novega nadškofa pričakuje, da bo ‘novi češki primas na svojem položaju ohranil primerno politično distanco’, pri vprašanju povračila cerkvenega premoženja pa naj bi novi nadškof ‘upošteval predvsem gospodarski položaj države in njenih državljanov’.

Predsednik Krščansko-demokratske ljudske stranke, nekdanji zunanji minister Cyril Svoboda, pa je spomnil na to, da je nadškof Duka kot človek preživel že hude življenjske preizkušnje, zaradi katerih je resnično ‘izkušen škof’ in zna komunicrati z ljudmi ‘širokega političnega spektra’.

Na fotografiji: novoimenovani praški nadškof Dominik Duka

Kupi v trgovini

Evangeliji
Sveto pismo
4,80€
Nalaganje
Nazaj na vrh