Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež imenoval posrednika v hrvaškem cerkvenem sporu

Objava: 03. 08. 2011 / 07:52
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Papež imenoval posrednika v hrvaškem cerkvenem sporu

O pravnem sporu, ki je sprožen med poreško-puljsko škofijo in italijanskim benediktinskim samostanom Praglia za zemljišče na jadranski obali, so izjavo podali tudi na Tiskovnem uradu Svetega sedeža.

Tiskovni urad Svetega sedeža je objavil sporočilo za javnost glede spora med hrvaško poreško-puljsko škofijo ter benediktinskim samostanom Praglia v Italiji zaradi novic, ki so se pojavile v nekaterih hrvaških in italijanskih medijih. V sporočilu za javnost piše, da gre za povsem cerkveno vprašanje, zato obžalujejo dejstvo, da se ta spor uporablja v politične ali demagoške namene, češ da bo z odločitvijo Svetega sedeža oškodovana država Hrvaška. Kot poročajo pri Radiu Vatikan, je namreč v tem primeru Sveti sedež želel zgolj znotraj cerkvenih institucij vzpostaviti načelo pravičnosti.

Sveti oče je decembra lani potrdil zaključke kardinalske komisije, ki jo je ustanovil 21. novembra leta 2008 z namenom, da natančno preučijo sporazum, do katerega sta prišli po štiriletnih pogajanjih benedektinska opatija Praglia in poreško-puljska škofija. S podpisom poreško-puljskega škofa bi sporazum dobil civilno pravno veljavo. Potem ko je škof sodeloval pri nastajanju sporazuma, je v začetku letošnjega leta odbil podpis sporazuma. Zato je sveti oče 6. julija letos imenoval msgr. Santosa Abril y Castelloja kot pooblaščenca 'ad actum', da za to posebno vprašanje nadomešča krajevno cerkveno oblast z namenom, da bi končno prišli do zaključka tega spora in to pravilno formalno overovili. Tiskovni urad Svetega sedeža še navaja, da so pri nastajanju sporazuma in nato pri papeževi odločitvi skrbno upoštevali vse ugovore, ki jih je navajala poreško-puljska škofija in so skrbno sledili načelom nepristranskosti in pravičnosti. Pri tem je žalostno to, da je bila zavrnjena odločitev Svetega sedeža, kot da bi bila pristranska ali celo brez prave osnove.

Na novinarska vprašanja in navajanja medijev je svoj odgovor podal tudi kardinal Franc Rode. Kardinal se je z vprašanjem vračanja premoženja benediktinski opatiji Praglia po službeni dolžnosti seznanil leta 2004 kot prefekt Kongregacije za ustanove posvečenega življenja in družbe apostolskega življenja, saj benediktinci kot redovna skupnost sodijo pod okrilje omenjene kongregacije.

Po 21. novembru 2008, ko je papež Benedikt XVI. ustanovil posebno kardinalsko komisijo, Kongregacija za ustanove posvečenega življenja in družbe apostolskega življenja ni več imela pristojnosti za reševanje omenjenega vprašanja, kardinal Rode pa ni bil član pristojne komisije. Komisija je ob zaključku svojega dela oblikovala sklepe, ki jih je potrdil papež.

Kardinal Rode še dodaja, da so izjave, zapisane v nekaterih medijih, da naj bi želel škodovati Hrvaški, v popolnem nasprotju z njegovim dolgoletnim prijateljskim stališčem do Cerkve na Hrvaškem ter hrvaškega naroda in jih zato odločno zavrača.

Kupi v trgovini

Molitev na pet prstov
Molitveniki
2,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh