Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež in dva tisoč mladih gradijo prihodnost

Ana Rupar
Za vas piše:
Ana Rupar
Objava: 17. 11. 2020 / 10:28
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 20.11.2020 / 17:09
Ustavi predvajanje Nalaganje
Papež in dva tisoč mladih gradijo prihodnost

Papež in dva tisoč mladih gradijo prihodnost

Mladi skupaj s papežem za novo, pravičnejše in bolj vključujoče gospodarstvo.

Papež je na konferenco povabil mlade, ker mladi najbolje razumejo zastarelost ekonomije 20. stoletja, je dejal strokovni vodja. FOTO: Katoliška cerkev

Frančiškovo gospodarstvo je svetovno gibanje mladih, ki si želijo sprememb trenutne gospodarske ekonomije v takšno, ki bo bolj pravična in vključujoča. Nastalo je na pobudo papeža Frančiška, ki je ekonomiste, podjetnike in druge mlade pozval, da oživijo idejo o alternativni gospodarski ureditvi, ki bo pozornejša do šibkejših članov družbe in ni osredotočena zgolj na dobiček in materialno bogastvo.

S tem namenom je lani papež mlade povabil v Assisi na konferenco Frančiškovo gospodarstvo, ki bi se letos maja morala odviti v Assisiju, a je bila zaradi pandemije prestavljena na november – začela se bo v četrtek in bo zaradi zdravstvenih razmer potekala izključno prek spleta (med 19. in 21. novembrom).

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Več o konferenci Frančiškovo gospodarstvo in o viziji papeža Frančiška za ekonomijo prihodnosti v novi številki Družine.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Dva dni razširili v devet mesecev

Namesto prvotne dvodnevne konference so mladi devet mesecev pripravljali študije in predloge za to spletno srečanje. Od marca dalje je skoraj tisoč mladih aktivno sodelovalo v delovnih srečanjih na 12 različnih ključnih področjih gospodarstva: delo in skrb; upravljanje in denar; finance in človečnost; gospodarstvo in pravičnost; energija in revščina; dobiček in poklic; politika za srečo; CO2 neenakosti; gospodarstvo in mir; gospodarstvo kot ženska; podjetje v času sprememb; življenje in življenjski slog.

Vsega skupaj je bilo v sklopu priprav na konferenco organiziranih okoli 300 dogodkov ter vrsta spletnih seminarjev. 27 jih je dostopnih na uradnem Youtube kanalu in so prevedeni v štiri jezike.


Mladi bi se s papežem morali srečati v Assisiju, a je bila konferenca zaradi pandemije prestavljena na splet. FOTO: Zajem zaslona

Po mnenju udeleženke s Portugalske Rite Sacramento Monteiro iz UNIAPAC konferenca ne sme ostati le enkraten dogodek, saj ogromno mladih že aktivno dela na dobrih projektih, razvija ideje, širi besedo in gradi mostove. Na Portugalskem so celo že ustvarili mrežo gibanja Frančiškovega gospodarstva.

Sodeloval bo tudi Nobelov nagrajenec

Na konferenci bo sodelovalo okoli dva tisoč mladih do 35 let iz več kot sto držav. Na srečanju se bodo mladi povezali z uveljavljenimi gospodarstveniki in profesorji ekonomije, med njimi bo tudi Nobelov nagrajenec Muhammad Yuns, posebni svetovalec OZN Jaffrey Sachs, družbena aktivistka Vandana Shiva ter gospodarstveniki in strokovnjaki kot so Kate Raworth, Stefano Zamagini, Mauro Magatti, Juan Camilo Cardenas, Jennifer Nedelsky ter še mnogi vodilni poslovneži in menedžeji.

Jaffrey Sachs je sodelovanje napovedal iz prepričanja, da »svet potrebuje novo ekonomijo, novo vizijo in nauk papeža Frančiška v Laudato si' in v drugih dokumentih nam kaže pot v boljši, srečnejši, bolj vzdržen in etičen svet. Vznemirljivo je biti del teh sprememb.«

Papeževa vizija gospodarstva in kdo jo je že udejanjil v praksi

O papeževi viziji gospodarstva po koronakrizi ter kako se dopolnjuje s prizadevanji, ki jih zagovarja tudi ustanovitelj Svetovnega gospodarskega foruma boste lahko prebrali v rubriki aktualno v novi številki tednika Družina (47/2020). Izvedeli boste tudi, kako je kanadskemu podjetniku J.-Robertu Ouimetu uspelo družbeni nauk Cerkve realizirati v praksi ter kaj je o konferenci Frančiškovo gospodarstvo povedal strokovni vodja Luigino Bruni, ki pojasnjue tudi, zakaj je papež povabil mlade in za prvotno središče srečanja izbral Assisi.

---
PREBERITE TUDI:
- Mladi v Assisiju o "Frančiškovi ekonomiji"
- "Frančiškovo gospodarstvo" prestavljeno na november
- Drug drugemu brat ali tujec?
- Papež spodbudil k večji pomoči ljudem v stiski
- Kardinal Tagle o papeževi okrožnici "Vsi bratje"

Kupi v trgovini

Molitev na pet prstov
Molitveniki
2,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh