Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež irske škofe vabi na krizni sestanek v Vatikan

Objava: 25. 01. 2010 / 14:16
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:05
Ustavi predvajanje Nalaganje

Papež irske škofe vabi na krizni sestanek v Vatikan

Škofje pozdravljajo papeževo vabilo

Papež Benedikt XVI. je irske škofe povabil na krizni sestanek v Vatikan. Na srečanju 15. in 16. februarja naj bi po navedbah irskih medijev razpravljali o škandalih glede spolnih zlorab v katoliški Cerkvi na Irskem.

Pred srečanjem s papežem je Irska škofovska konferenca za minuli petek sklicala izredno sejo v Maynoothu, škofje pa naj bi se po lastnih navedbah med drugim pripravili tudi na napovedano pastirsko pismo svetega očeta irskim vernikom.

Irsko Cerkev so v minulih mesecih preplavili škandali o zlorabah v cerkvenih ustanovah od sedemdesetih let prejšnjega stoletja dalje. Maja lani je bilo objavljeno poročilo komisije, v katerem so zbrani podatki za več kot 2000 otrok, ki so jih v domovih in sirotišnicah duševno, telesno in spolno zlorabljali njihovi skrbniki. Cerkev in država sta si pred stanjem v tovrstnih domovih zatiskali oči. Komisija pod vodstvom Yvonne Murphy je po naročilu vlade v lanskem novembru poročala, da so v dublinski nadškofiji leta in leta sistematično tajili primere spolnih zlorab otrok s strani duhovnikov.

Vodstvo Irske škofovske konference se je žrtvam opravičilo. Odstop nekaterih škofov so v Vatikanu že sprejeli, številni pa so svoj odstop ponudili ob koncu minulega leta.

Irska škofovska konferenca je pozdravila vabilo svetega očeta. V poročilu s petkove izredne seje so zapisali, da so se ‘že odzvali na vsesplošno in upravičeno ogorčenje’ žrtev, duhovnikov in laikov v svojih škofijah, in zavedajo se, da ljudje zahtevajo ‘odgovorno in pregledno ravnanje pristojnih glede varnosti njihovih otrok’. Škofje so obljubili, da bodo temeljito in po predpisih preučili vse očitke o zlorabah.

Tiskovni predstavnik laiške organizacije ‘Glas verujočih’ pa je minuli konec tedna za irske medije izjavil, da v nekaterih predelih Irske še vedno prevlada ‘kultura zatajevanja’, saj naj bi bil po njihovih navedbah nek duhovnik, čigar kazniva dejanja segajo vse do leta 1965, šele leta 2000 obsojen na dvanajst let zaporne kazni zaradi zlorabe številnih otrok v grofiji Donegal.

Škof v kraju Raphoe, Philip Boyce, te očitke ostro zavrača in zatrjuje, da se preiskave ne boji, saj bo z njo na dan prišla zgolj resnica.

Kupi v trgovini

Oče, zgodi se tvoja volja
Molitveniki
1,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh