Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež izrazil globoko žalost nad ubitimi kristjani v Iraku

Objava: 26. 02. 2010 / 12:21
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:08
Ustavi predvajanje Nalaganje

Papež izrazil globoko žalost nad ubitimi kristjani v Iraku

Predsednika iraške vlade za zaščito kristjanov prosi tudi patriarh sirsko-katoliške Cerkve

Papež Benedikt XVI., ki je ta teden na duhovnih vajah, je v sredo z obžalovanjem in globoko bolečino sprejel novico o novih smrtnih žrtvah med kristjani na območju Mossula v Iraku. V bližini Mossula so bili namreč ubiti trije člani sirsko-katoliške družine.

Papež je svojo molitev in posebno bližino do vseh, ki trpijo zaradi posledic nasilja v Iraku, izrazil že na začetku tega leta. Vatikanski državni tajnik kardinal Tarcisio Bertone je v papeževem imenu januarja letos pisal predsedniku iraške vlade Kamilu Mohamedu Al-Malikiju in v njem v ospredje postavil ravno nasilja nad manjšinskimi verskimi skupnostmi, še posebej nad kristjani. V pismu, ki ga je včeraj objavil vatikanski dnevnik L'Osservatore Romano, je kardinal spomnil na obisk predsednika iraške vlade pri svetem očetu leta 2008.

Takrat sta oba izrazila upanje, da si bo Irak prizadeval za dialog in sodelovanje med etničnimi in verskimi skupinami, tudi manjšinami, težil za uspešno moralno in civilno izgradnjo dežele, pri tem pa upošteval spoštovanje identitete, lastne vsaki posamezni skupini, in sicer v duhu sprave ter iskanja skupnega dobrega za vse. Papež Benedikt XVI. je med srečanjem Irak spodbudil, naj spoštujejo pravico do svobode bogočastja in zaprosil za zaščito kristjanov in krščanskih cerkva.

Predsednik iraške vlade je takrat kardinalu Bertoneju tudi zagotovil, da bo iraška vlada resno bdela nad stanjem krščanske manjšine, ki že toliko stoletij živi skupaj z islamsko večino in veliko prispeva h gospodarskemu, kulturnemu in družbenemu blagostanju dežele. V pismu je kardinal Bertone izrazil tudi papeževo iskreno solidarnost do vseh ubitih in ranjenih v napadih na vladne zgradbe in na bogoslužne kraje v Iraku, tako muslimanske kot krščanske. V pismu je zagotovljena tudi papeževa goreča molitev, da bi se nasilje čim prej končalo, sveti oče pa je vlado tudi zaprosil, naj stori vse, kar je v njeni moči, da bi se varnost na bogoslužnih krajih v vsej deželi okrepila.

Patriarh sirsko-katoliške Cerkve pa je predsedniku iraške vlade v sredo poslal brzojavko, v katerem je zaprosil za posredovanje iraške vlade pri vzpostavitvi miru in varnosti za iraške kristjane, še posebej tiste v Mossulu. Sporočilu je priloženo obvestilo o mirnih protestih kristjanov s tega področja v prihodnjih tednih.

Po patriarhovih besedah kristjane v Mossulu ubijajo, žrtvujejo in napadajo tako na ulicah kot tudi v šolah in celo na njihovih domovih, vse to pa zgolj zaradi njihove verske pripadnosti, ki se razlikuje od tiste, s katero se istoveti večina prebivalcev mesta. Vlado obtožuje, da ne ukrepa dovolj, s čimer sodeluje pri načrtu, da kristjane, ki tam živijo že več stoletij, pregnali iz Mossula.

Na fotografiji: patriarh sirsko-katoliške Cerkve

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Pot v samoslovenstvo
Zgodovina
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh