Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež izrazil sožalje ob tragični smrti poljskega predsednika

Objava: 12. 04. 2010 / 06:57
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:05
Ustavi predvajanje Nalaganje

Papež izrazil sožalje ob tragični smrti poljskega predsednika

V letalski nesreči so bili med žrtvami tudi številni cerkveni predstavniki

Sveti oče Benedikt XVI. je minuli konec tedna vsem Poljakom izrazil sožalje ob letalski nesreči, v kateri se je smrtno ponesrečil njihov predsednik Lech Kaczynski. Poleg poljskega predsednika je v nesreči življenje izgubilo tudi vseh petindevetdeset potnikov in članov posadke. Papež je v telegramu zagotovil svoje molitve za pokojne, žalujočim svojcem pa je izrazil globoko sožalje in jim zagotovil svojo duhovno bližino. Med umrlimi v letalski nesreči je sveti oče poleg številnih poljskih visokih uradnikov z družinami izpostavil nekdanjega poljskega predsednika v izgnanstvu Ryszarda Kaczorowskega, vojaškega škofa Tadeusza Ploskega, pravoslavnega nadškofa Mirona Chodakowskega in evangeličanskega pastorja Adama Pilcha.

Kot so poročali ruski mediji, je letalo strmoglavilo tik pred predvidenim pristankom na letališču v mestu Smolensk na zahodu Rusije. Predsednik Kaczynski s soprogo in številčna poljska delegacija so se v soboto nameravali udeležiti spominske slovesnosti za žrtve vojnega poboja poljskih oficirjev pri Katinu.

Na Poljskem pa so se ljudje pri številnih žalnih bogoslužjih spominjali žrtev sobotne nesreče. Predstavniki Poljske škofovske konference so pojasnili, da je celoten poljski narod ‘združen v bolečini in trpljenju’. Katoliški duhovniki so zaradi datuma letalske nesreče celo potegnili vzporednico s smrtjo poljskega papeža Janeza Pavla II., saj je do katastrofe prav tako prišlo na predvečer nedelje Božjega usmiljenja, je pojasnil predsednik Poljske škofovske konference, nadškof Jozef Michalik.

Včeraj opoldne so Poljaki z dveminutnim molkom počastili spomin na vse žrtve nesreče, v državi pa so odpovedali številne kulturne in športne prireditve. Predsednik poljske vlade Bronislav Komorowski je do petka napovedal teden žalovanja. Nove predsedniške volitve morajo na Poljskem izvesti najkasneje do 20. junija letos.

Kupi v trgovini

Molitev na pet prstov
Molitveniki
2,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh