Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež: Janez Krstnik je Jezusov predhodnik

Za vas piše:
Kathpress/M.Š.
Objava: 26. 06. 2012 / 10:40
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Papež: Janez Krstnik je Jezusov predhodnik

Sveti oče se je po nedeljski molitvi angelovega češčenja katoličanom po vsem svetu zahvalil za ‘Petrov novčič’.

Papež Benedikt XVI. je Janeza Krstnika označil za Jezusovega predhodnika, ki je Božjega Sina naznanil z veliko ponižnostjo in s preroško gorečnostjo. Kot je sveti oče pojasnil v svojem nagovoru na praznik rojstva Janeza Krstnika pred nedeljsko molitvijo angelovega češčenja na Trgu sv. Petra v Vatikanu, se posebna povezanost Janeza Krstnika z Jezusom kaže tudi v tem, da je Janez edini svetnik, katerega rojstva se katoliška Cerkev posebej spominja.

Ime Janez pomeni ‘Bog je milostljiv’, je dejal Benedikt XVI. v svojem nagovoru. Njegovo rojstvo je znamenje, da pri Bogu ni nič nemogoče. Papež je pri tem spomnil na svetopisemsko zgodbo o Janezovem rojstvu. Elizabeta, Marijina sorodnica, je bila nerodovitna in tako kot njen mož, starozavezni judovski duhovnik Zaharija, že v visoki starosti, ko je angel Zahariji napovedal rojstvo sina. Ta angelu sprva ni verjel, kot poroča evangelist Luka.

Božji odposlanec mu zaradi njegove nevere naloži nezmožnost govora, ki je po svetopisemskem poročilu trajala do dneva otrokovega obrezovanja. Trideset let pozneje sta Jezusova in Janezova pot znova križali, ko je Janez Jezusa krstil v reki Jordan, zaradi česar je tudi dobil vzdevek Krstnik. Janez je bil Jezusov predhodnik tudi na koncu življenjske poti, ko ga je v ječi dal obglaviti kralj Herod.

Po nedeljski molitvi angelovega češčenja se je papež Benedikt XVI. katoličanom po vsem svetu zahvalil za njihovo finančno podporo s pomočjo t.i. ‘Petrovega novčiča’. Sveti oče se je zahvalil ‘vsem župnijam, družinam in posameznikom za nenehno in velikodušno podporo, ki je v pomoč številnim bratom in sestram v stiski’.

V okviru slovesnega praznika sv. Petra in Pavla 29. junija v katoliški Cerkvi enkrat letno potekajo nabirke za papeža, ki se imenujejo ‘Petrov novčič’. Papež ta sredstva nameni osebam, krajevnim Cerkvam ali redovnim skupnostim, ki so se znašle v materialni stiski, uporabi pa jih tudi za humanitarne naloge in socialne projekte, denimo za dušno oskrbo na področju Amazonke ali pa za otroško bolnišnico v Betlehemu ter za žrtve vojn in naravnih katastrof.

Leta 2010 se je v vesoljni Cerkvi s pomočjo ‘Petrovega novčiča’ nabralo skupaj okoli 67,7 milijonov dolarjev, leto pred tem jih je bilo več kot osemdeset milijonov. Velik del denarja je v preteklih letih prišel predvsem iz Italije, Nemčije in Združenih držav Amerike.

Kupi v trgovini

Življenjske težave
Drugi priročniki
4,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh