Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež je Devici ljubezni podaril zlato vrtnico

Objava: 28. 03. 2012 / 08:36
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Papež je Devici ljubezni podaril zlato vrtnico

Benedikt XVI. je obiskal kubansko Marijino svetišče El Cobre, kjer se k Marijinemu kipu Device ljubezni zatekajo predvsem Kubanci afriškega porekla.

Papež Benedikt XVI. je včeraj, drugi dan svojega obiska na Kubi, obiskal svetišče Device ljubezni iz El Cobra, poroča avstrijska katoliška agencija Kathpress. V svojem nagovoru je poudaril, da karibska država pod varstvom Božje Matere napreduje 'na poti obnove in upanja'. Ob podobi Device ljubezni, ki jo častijo predvsem Kubanci afriškega porekla, je sveti oče dejal, da se v svojih molitvah prav posebej spominja kubanskih prednikov, ki so jih kot sužnje iz Afrike pripeljali v Ameriko, ravno tako pa tudi prebivalcev sosednjega Haitija, ki po dveh letih še vedno trpijo za posledicami rušilnega potresa. Navzočnost Marijine podobe v svetišču El Cobre je Benedikt XVI. označil kot nebeški dar za vse Kubance.

Po vzoru blažene Device je papež vse njene sinove in hčere v tej dragoceni deželi spodbudil, naj še naprej gradijo svoje življenje na trdnem temelju, ki je Jezus Kristus, naj si še naprej prizadevajo za izgradnjo pravične družbe, naj bodo služabniki ljubezni in naj pogumno prestanejo vse preizkušnje. Z obiskom Marijinega svetišča se je zaključilo papeževo potovanje po vzhodnem delu otoške države in po končani slovesnosti je poletel proti kubanski prestolnici Havani, kjer se je kasneje sestal tudi s predsednikom Raulom Castrom.

Papež pa je, kot poročajo na vatikanskih spletnih straneh http://www.news.va/en, svetišču Device ljubezni v kraju El Cobre podaril tudi tradicionalni dar, zlato vrtnico. Običaj izvira iz srednjega veka, ko so papeži zlato vrtnico nosili v procesiji na četrto postno nedeljo, imenovano Laetare. Papež Evgenij III. je takšno vrtnico poimenoval znamenje Kristusovega pasijona: zlata barva predstavlja vstajenje, trnje pa trpljenje.

Vrtnice so podeljevali cerkvenim dostojanstvenikom, imele pa so dvojni pomen: podelitev cveta je pomenila tako čast kot tudi opomin, naj ne pozabijo svojih dolžnosti kot kristjani. V tem duhu se je krog prejemnikov širil, vrtnice so podeljevali princem in kraljem, opatom in svetiščem. Danes je ta posebna milost namenjena le še slednjim.
Benedikt XVI. je zlate vrtnice podaril že svetiščem v Altöttingu in Mariazellu, Fatimi in Aparecidi. Te dni je na seznam dodal še svetišče Device ljubezni v kubanskem kraju El Cobre.

Vrtnica pa ni edini izjemni dar, ki ga lahko vidimo v svetišču. Že papež Janez Pavel II. je Devici podaril zlato krono, s katero je kronal kubansko narodno zavetnico. V svetišču hranijo tudi Nobelovo nagrado Ernesta Hemingwaya, saj jo je avtor po prejemu leta 1954 posvetil prav Devici ljubezni. Nagrado so medtem že ukradli, jo vrnili, zdaj pa jo hranijo na varnem mestu.

Med znamenitimi darovi pa je denimo tudi spominska plošča neke matere, na kateri Devico ljubezni prosi, naj varuje njena sinova pred gverilskimi silami. Imeni sinov sta Raúl in Fidel Castro.

Kupi v trgovini

Prenovitev
Duhovna rast
21,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh