Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež je krstil sina argentinskega smetiščarja

Za vas piše:
M. Š.
Objava: 04. 11. 2015 / 08:59
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:26
Ustavi predvajanje Nalaganje

Papež je krstil sina argentinskega smetiščarja

Dečku je ime Frančišek, papež pa ga je mazilil po čelu, prsih in rokah.

Papež Frančišek je podelil zakrament svetega krsta sinu smetiščarja iz Buenos Airesa. Dečku, rojenemu 20. marca, je ime Frančišek (Francisco) in med krstom v kapeli vatikanskega Doma sv. Marte »ni bil odet v slovesno oblačilo, temveč v delovno opravo – hlače in belo srajco«, je pojasnil dečkov oče Sergio Sanchez v pogovoru za argentinsko katoliško agecijo AICA.



Sanchez je eden izmed t.i. »Cartoneros« (zbiralcev odvečnega kartona), ki si denar za vsakdanje življenje služijo z razvrščanjem in reciklažo odpadkov, ki jih najdejo na ulicah Buenos Airesa. Papeža Frančiška, ki ga je v Rimu obiskal že ob njegovem ustoličenju marca 2013, je v pismu prosil, ali bi bil pripravljen krstiti njegovega sina. Pri krstu Frančišek dečka s krizmenim oljem ni mazilil le po čelu in prsih, kot je običaj, ampak tudi po rokah – kot »novo znamenje, kako pomembno je dostojno delo za vsakega človeka«, kot v poročilu omenjene agencije navajajo papeževe besede. Krstnega slavja minulo soboto sta se poleg staršev udeležila še dečkov boter in eden izmed sodelavcev v rimski kuriji.

V Argentini si okoli 30.000 ljudi – mnogi izmed njih so žrtve argentinske gospodarske krize – prihodke »služi« z zbiranjem odpadkov in starega papirja. Že v obdobju, ko je bil nadškof v argentinski prestolnici, je bil Frančišek izredno solidaren z zapostavljenimi rojaki, zaznamovanimi z revščino. Od leta 2008 je z njimi vsako leto obhajal bogoslužje. Njegov naslednik, nadškof Mario Poli, to tradicijo nadaljuje.

Od začetka pontifikata je Frančišek v Vatikanu večkrat sprejel člane Združenja argentiskih smetiščarjev, 35 izmed njih pa je povabil na oder svetovnega dne mladih v Riu de Janeiru. Decembra 2013 je okrepil svojo povezanost z video sporočilom vsem smetiščarjem po svetu. Pripadniki te poklicne skupine veliko prispevajo k ozaveščanju za čisto okolje in vnovično uporabo odvrženih izdelkov, je papež takrat pohvalil »častno delo, ki pa ga nihče noče videti«.

Vir: Kathpress
Foto: splet

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh