Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež je modro in odločno ravnal v primerih domnevnih spolnih zlorab otrok

Objava: 15. 03. 2010 / 08:17
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:08
Ustavi predvajanje Nalaganje

Papež je modro in odločno ravnal v primerih domnevnih spolnih zlorab otrok

Pogovor z vatikanskim tožilcem Charlesom Scicluno za italijanski katoliški dnevnik ‘L’Avvenire’

Vatikan je v zadnjih devetih letih obravnaval okoli tri tisoč primerov domnevnih spolnih zlorab otrok s strani duhovnikov, je v pogovoru za italijanski katoliški dnevnik ‘L’Avvenire’ povedal vatikanski tožilec Charles Scicluna. Vendar, je pojasnil, je od tega dejansko šlo za pedofilijo v tristotih primerih.

Odkar je tedanji papež Janez Pavel II. leta 2001 preiskavo domnevnih zlorab otrok v rimskokatoliški Cerkvi zaupal Kongregaciji za nauk vere, je ta obravnavala tri tisoč primerov ‘delicta graviora’, ki naj bi bili zagrešeni v zadnjih petdesetih letih. Kot je pojasnil Scicluna, je šlo v šestdesetih odstotkih primerov za efebofilijo, torej nagnjenje k najstniškim fantom, v tridesetih odstotkih za odnose z nasprotnim spolom, v desetih odstotkih primerov pa za pravo pedofilijo.

Tako so v zadnjih devetih letih odkrili tristo konkretnih primerov pedofilije, za katere so bili obtoženi duhovniki. Po mnenju vatikanskega tožilca je to še vedno preveč primerov, a potrebno je priznati, da problem ni tako razširjen, kot ga nekateri prikazujejo. Upoštevati je treba, da je na svetu štiristo tisoč duhovnikov. V desetih odstotkih primerov, pri katerih so obstajali nesporni dokazi, je sveti oče prevzel odgovornost in odredil laizacijo odgovornega duhovnika, je pojasnil sogovornik. V nadaljnjih desetih odstotkih primerov so obtoženi duhovniki sami zahtevali odvzem položaja, na vatikanskem sodišču pa so zahtevo odobrili. V te zadnje primere so bili vpleteni duhovniki, ki so posedovali pedofilske fotografije in so bili zato kaznovani s strani civilnega pravosodja, je pojasnil Scicluna.

Tiskovni predstavnik Svetega sedeža Federico Lombardi je v sobotnem pogovoru za vatikanski radio ocenil, da skušajo v primere spolnih zlorab otrok v Cerkvi vplesti tudi samega papeža Benedikta XVI. A kot je dejal Lombardi, je precej jasno, da to ni uspelo. Benedikt XVI. je bil kot kardinal Ratzinger na čelu Kongregacije za nauk vere med leti 1981 in 2005. Od trenutka, ko so bili primeri prijav domnevne pedofilije zaupani kongregaciji, jih je sedanji papež po besedah vatikanskega tožilca obravnaval ‘modro in strogo’ in je pri nekaterih najtežjih in najkočljivejših primerih izkazal obilico poguma. Zato je po Sciclunejevih besedah ‘obtoževati papeža Benedikta XVI., da je kar koli prikrival ali kogar koli ščitil, napaka in obrekovanje’.

Po odmevnih škandalih zaradi spolnih zlorab v katoliških šolah v ZDA, od koder izvira okoli osemdeset odstotkov vseh prijavljenih primerov, nato pa še na Irskem, so v zadnjem času na dan prišli še škandali v Nemčiji, Avstriji in na Nizozemskem. Pri Kongregaciji za nauk vere bodo zadeve, četudi so se dogajale pred več desetletji, temeljito raziskali.

Msgr. Charles J. Scicluna je tožilec pri vatikanski Kongregaciji za nauk vere. Ena izmed osrednjih nalog kongregacije je preiskovanje primerov ‘delicta graviora’, torej v očeh katoliške Cerkve najtežjih in najresnejših prekrškov, med drugim tudi proti šesti Božji zapovedi (‘Ne nečistuj!’), ki jih duhovniki zagrešijo proti osebam, mlajšim od osemnajst let.

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Pot v samoslovenstvo
Zgodovina
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh