Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež je od leta 2005 sprejel vse škofe

Za vas piše:
M. M. Š. / Kathpress
Objava: 11. 01. 2013 / 08:30
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:11
Ustavi predvajanje Nalaganje

Papež je od leta 2005 sprejel vse škofe

Kot zadnja delegacija so papežu svoje Ad-limina poročilo lani novembra predstavili člani Francoske škofovske konference.

Po malce več kot sedmih letih je papež Benedikt XVI. zaključil 'prvi krog' pogovorov s svojimi sodelavci: od nastopa položaja aprila 2005 je sprejel predstavnike škofovskih konferenc iz vseh dežel po svetu, da so mu s podatki iz prve roke orisali položaj krajevnih Cerkva. Kot zadnja delegacija so papežu svoje Ad-limina poročilo lani novembra predstavili člani Francoske škofovske konference, je poročala ameriška tiskovna agencija CNS iz Washingtona, pri čemer se je sklicevala na besede tajnika vatikanske Kongregacije za škofe, nadškofa Lorenza Baldisserija. Letos spomladi se prične nov krog pogovorov, začenši s predstavniki 227 italijanskih škofij.

Cerkveno pravo predvideva, da člani episkopata ob redni predstavitvi svojega poročila 'ad limina Apostolorum' ali 'obisk grobov apostolov' pripotujejo v Rim. Trenutno po svetu obstaja okoli 2.900 škofij.

Tovrstni Ad-limina obiski se običajno ponovijo vsakih pet let; strogih predpisov pa pri tem ni. Medtem ko so člani Francoske škofovske konference svoje pogovore zaključili šele novembra lani, pa so bili njihovi 'kolegi' s Papue-Nove Gvineje že dvakrat na obisku v Vatikanu: junija 2005 in junija lani.

Škofje iz Ljudske republike Kitajske zaradi občutljivih diplomatskih odnosov in omejitev s strani tamkajšnjih oblasti zaenkrat še niso mogli obiskati Vatikana. Leta 2008 pa so se z Benediktom XVI. pogovarjali vodje škofij iz Hongkonga in Macaa.

Redno poročanje papežu po navedbah nadškofa Baldisserija izvira iz obdobja papeža Zaharije leta 743; papež Sikst V. je predpis potrdil leta 1585. Med obiski ne gre zgolj za uradne predstavitve delovanja škofij, pač pa za 'izkušnjo skupne dušnopastirske oskrbe' na različnih ravneh Cerkve.

Foto: splet

Kupi v trgovini

Vstopi v sveto pismo
Sveto pismo
27,50€
Nalaganje
Nazaj na vrh