Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež je praznoval biserni mašni jubilej

Objava: 30. 06. 2011 / 08:21
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Papež je praznoval biserni mašni jubilej

Med slovesno sveto mašo v baziliki sv. Petra na praznik rimskih zavetnikov je sveti oče štiridesetim novim nadškofom izročil palij, znamenje povezanosti metropolita s papežem in Svetim sedežem.

Papež Benedikt XVI. je na včerajšnji praznik apostolov Petra in Pavla daroval slovesno sveto mašo v baziliki sv. Petra v Rimu, obenem pa je na ta dan obhajal tudi svoj biserni mašni jubilej. Med slovesnostjo je sveti oče štiridesetim v preteklem letu imenovanim nadškofom izročil palij kot znamenje povezanosti metropolita s papežem in Svetim sedežem. Iz rok svetega očeta ga je prejel tudi mariborski nadškof in metropolit Marjan Turnšek.

Ob prazniku zavetnikov Rima, svetih apostolov Petra in Pavla, se je slovesnosti v Petrovi baziliki udeležila tudi visoka delegacija carigrajskega ekumenskega patriarhata, ki jo je letos vodil metropolit Emmanuel Adamakis iz Francije. Od leta 1979 dalje si Rim in Carigrad izmenjujeta gostujoči delegaciji ob slovesnih praznovanjih krajevnih zavetnikov.

Ob začetku slovesnosti v praznično okrašeni Petrovi baziliki je kardinal dekan Angelo Sodano papežu čestital za njegov biserni duhovniški jubilej. Spomnil je na duhovniško posvečenje Josepha Ratzingerja 29. junija 1951 v freisinški stolnici v papeževi domovini Bavarski. Kot je dejal kardinal, se vsi Bogu zahvaljujemo za sedanjega papeža in zanj molimo. Zvežčič z navodili za slovesno bogoslužje je na prvi strani prikazoval podobico, s katero je Joseph Ratzinger pred šestdesetimi leti napovedal svoje duhovniško posvečenje in novo mašo, ki je sledila 8. julija istega leta.

V svojem nagovoru se je Benedikt XVI. zahvalil Bogu in vsem 'ljudem, ki so me oblikovali in spremljali' ter spregovoril o svojem prijateljstvu s Kristusom, kakor je opisal šest desetletij svojega duhovništva. Na dan posvečenja je kardinal Michael Faulhaber s slovesnim glasom novoposvečenemu duhovniku Josephu in vsem ostalim duhovniškim kandidatom oznanil Jezusove besede, da jih 'ne imenuje več služabnike, ampak prijatelje'. Te besede so se Benediktu XVI. tedaj vtisnile v spomin in tudi sam si je želel ljudem prinašati upanje in besede spodbude.

Človek namreč ni nekakšno anonimno bitje v neskončnosti vesolja, saj Bog vsakega posameznika 'kliče po imenu'. Ljudi, predvsem pa duhovnike, spodbuja, naj se 'podajo na pot, naj izstopijo iz sebe in grejo naproti drugim'. Gospod nas poziva, je dejal sveti oče, naj 'presežemo meje okolja, v katerem živimo, in nesemo evangelij v svet drugih, da bo prežel vse, in tako se bo svet odprl za Božje kraljestvo'. Saj Božja volja 'ni zunanja in tuja volja, kateri se ali pa se ne uklanjam'. In ljubezen do Boga in do bližnjega ni preprosto nekaj sladkega, je poudaril sveti oče. V sebi nosi potrpežljivost, ponižnost in zorenje preko oblikovanja naše volje po Božji volji.

Poseben pozdrav je Benedikt XVI. v svojem nagovoru namenil ekumenskemu patriarhu Bartolomeju I. in njegovi delegaciji, ki jo je na včerajšnji praznik poslal v Vatikan. Zahvalil se mu je za 'cenjeni obisk ob slovesnostih v čast apostoloma Petru in Pavlu, zavetnikoma Rima'.

Po mašnem nagovoru je štirideset nadškofov metropolitov pristopilo k svetemu očetu, ki je vsakemu posebej okoli vratu položil palij. Pet nadškofov bo palij prejelo v naslednjih dneh iz rok apostolskih nuncijev v svojih domovinah. Palij je ovratnica iz bele volne, široka približno pet cm, pretkana s črnimi križi in s trakovoma, ki padata, eden po prsih in drugi po hrbtu. Prvotno je tak palij nosil samo papež, nato pa ga je začel podeljevati škofom kot znamenje odlike.

Poleg mariborskega nadškofa in metropolita Marjana Turnška so palij iz papeževih rok med drugim prejeli še Zbignev Stankevics iz Rige, Cesare Nosiglia iz Torina, Ignatius Suharyo Hardjoatmodjo iz Džakarte, Jose Horacio Gomez iz Los Angelesa, Guire Poulard iz haitske prestolnice Port-au-Prince, Jesus Ruben Salazar Gomez iz Bogote ter brazilski primas Murilo Sebastiao Ramos Krieger iz nadškofije Sao Salvador da Bahia.

Slovesnega bogoslužja v Petrovi baziliki se je udeležilo okoli sto kardinalov s celega sveta. Srednjeveški bronasti kip apostola Petra v desni glavni ladji bazilike je bil na včerajšnji praznik tradicionalno odet v papeška oblačila.

Foto: CNA

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh